Appartementsrecht? Denk aan de verzekering van uw eigenarenbelang

Appartementsrecht? Denk aan de verzekering van uw eigenarenbelang

De opstalverzekering voor appartementsrechten loopt vaak via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Het verzekerd bedrag is gebaseerd op de gemiddelde waarde van alle appartementen. Wat nu als uw woning meer waard is dan het gemiddelde appartement?

Appartementsrecht 
Als u een appartement koopt, dan koopt u het recht op het gebruik van één bepaalde ruimte: het zogeheten appartementsrecht. Met de aankoop van uw appartement deelt u mee in de lusten en lasten van de gemeenschappelijke delen van het gehele gebouw. Voorbeelden daarvan zijn het trappenhuis, dak, lift, tuin en gemeenschappelijke cv-ketel.

Gemeenschappelijke opstalverzekering via VvE
Bij appartementscomplexen is de Vereniging van Eigenaren (VvE) meestal verantwoordelijk voor het beheer van de gemeenschappelijke gedeelten van het gebouw. Dat geldt ook voor de onderlinge verdeling van kosten en taken, zoals onderhoud, vervanging/renovatie, schoonmaak en verzekering. De opstalverzekering is de belangrijkste verzekering die de VvE afsluit. Deze dekt schade aan uw appartement en de gemeenschappelijke delen van het pand.

Opstalverzekering via VvE biedt vaak onvoldoende dekking 
Als de VvE een opstalverzekering heeft afgesloten, dan kan het al snel gebeuren dat deze onvoldoende dekking voor u biedt. De verzekerde waarde wordt namelijk bepaald door de gemiddelde waarde van alle appartementen. Uw appartement kan meer waard zijn dan dit gemiddelde, doordat u bepaalde verbeteringen heeft laten aanbrengen. Deze meerwaarde is uw zogenaamde eigenarenbelang. Aanvullende verzekering van uw specifieke eigenarenbelang Onder uw eigenarenbelang vallen alle veranderingen en verbeteringen die u voor eigen rekening heeft aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan verbeteringen aan de CV, keuken- en sanitaire installaties, openhaard, gaskachel, betimmeringen, sierpleisterwerk, en parket- en tegelvloeren. Heeft u dit soort verbeteringen aangebracht? Dan kunt u deze verzekeren via een aanvullende verzekering van uw eigenarenbelang.

Meer informatie of direct uw eigenarenbelang verzekeren
Heeft u een eigenarenbelang of is dit mogelijk niet gedekt? Neemt u dan contact op met de adviseurs van Van Lanschot Chabot voor nader advies of het sluiten van een aanvullende verzekering. U kunt ons telefonisch bereiken op nummer (073) 692 47 73 of een e-mail sturen naar particulieren@vlc-partners.nl Wij helpen u graag verder.