Avondklok en kinderen langer thuis onderwijs geven: zorg nog een beetje meer voor elkaar

Avondklok en kinderen langer thuis onderwijs geven: zorg nog een beetje meer voor elkaar

Ik heb collega’s in tranen aan de telefoon gehad omdat ze het werk niet gedaan kregen in combinatie met het lesgeven van hun kinderen en zich daar heel erg schuldig over voelden. Ook sprak ik collega’s die tegen de muren aan vlogen van eenzaamheid en die de avondklok met angst tegemoetzien. De maatregelen om de verspreiding van Corona te verminderen hebben een flinke impact op iedereen.

Elke medewerker heeft inmiddels zijn eigen Corona-verhaal. Als werkgever kan je de maatregelen niet veranderen, maar je kunt de impact wel verzachten. Door goed op elkaar te letten, verklein je de kans op burn-out en andere mentale klachten van je collega’s. Graag geef ik je vijf tips:

  • Vraag regelmatig naar hoe het met iemand gaat. Niet alleen naar de werkvoorraad, maar naar hoe het echt gaat. Soms gaat echt gewoon goed met iemand, soms moet je hier toch op doorvragen. Doe dus desgewenst een extra check.
  • Let op zaken die afwijken van hoe iemand normaal handelt: is een werknemer normaal heel gestructureerd, maar komt hij of zijn nu chaotischer over? Of reageert iemand emotioneler dan normaal? Ga dan het gesprek aan waar dat vandaan komt.
  • Zorg dat de leidinggevenden in het bedrijf weten hoe te reageren op mentale problemen en signalen hiervan. Bijvoorbeeld met een digitale workshop.
  • Gebruik een app of tool om de werknemers over hun eigen veerkracht en welzijn te laten nadenken. Indien noodzakelijk kunnen ze na invullen direct gerichte steun krijgen.
  • Moedig beweging aan. Beweging, bijvoorbeeld een wandeling van 30 minuten, vermindert het stressniveau en daarmee de kans op een burn-out. Leuke, digitale, vormen zijn bijvoorbeeld de ‘wandelbila’ en de overlegwandeling. Al bellend wandelen zet je de tijd effectief in en zorg je voor een lichamelijke en mentale impuls.

Wil je hulp bij het opstellen van een aanpak, wil je sparren over het beleid of ontvang je graag tips voor externe ondersteuning? Neem contact op met je contactpersoon van VLC & Partners. Wij helpen graag.