De zelfrijdende auto: hoe is aansprakelijkheid geregeld?

De zelfrijdende auto: hoe is aansprakelijkheid geregeld?

Het aantal zelfrijdende auto’s zal de komende jaren snel toenemen volgens de ANWB. Maar wie is bij schade aansprakelijk? Op dit moment zijn wet- en regelgeving gebaseerd op een auto met bestuurder en geven geen richtlijnen over zelfrijdende auto’s zonder bestuurder.

 

De vraag is eigenlijk: wie is er aansprakelijk bij een zelfsturende auto: de bestuurder of de auto? En wie moet de schade vergoeden: de verzekeraar, de eigenaar van het voertuig of de producent van de auto? Hoe kunt u bewijzen dat de bestuurder de handen niet aan het stuur had? De software van zelfrijdende auto’s herkent en voelt of iemand het stuur vast heeft op het moment van een aanrijding. Het is echt onbekend of autofabrikanten ook daadwerkelijk data vrijgeven aan bijvoorbeeld de verzekeraar.

Voor de benadeelde zal dit niet veel uitmaken omdat de verzekeraar de schade zal vergoeden als de bestuurder zelf verantwoordelijk is voor de schade qua verkeerssituatie. Het maakt hierbij niet uit of de bestuurder zelf reed of dat het voertuig bestuurd werd op basis van de autopilot. Voor de verzekeringnemer maakt dit wel verschil. De verzekeraar kan de uitgekeerde schade willen verhalen op de verzekeringnemer en cascoschade niet willen uitkeren in het geval men het voertuig niet zelf bestuurt. Afhankelijk van de polisvoorwaarden hebben verzekeraars hier ook mogelijkheden toe.

Wie is de bestuurder?

Is iemand die achter het stuur zit de bestuurder?  Of is degene die de feitelijke controle over het voertuig, bij zelfrijdende auto’s de autopilot, de bestuurder? Het is relevant voor de aansprakelijkheidsvraag en wordt momenteel nog nergens in wet- en regelgeving of voorwaarden beantwoord.

Technisch falen

Volgens de overheid is in het geval van technisch falen van het voertuig de producent aansprakelijk. Betekent dit dan dat de verzekeraar de schade op de producent kan verhalen of dat de verzekeringnemer dit moet doen?Het is duidelijk dat een rechter zich hier een keer over moet gaan buigen en dat verzekeraars de polisvoorwaarden snel moeten aanpassen aan de nieuwe technische mogelijkheden.