Een veilige kerst

Een veilige kerst

Een veilige kerst

Met de kerstboom en kerstverlichting in uw huis is het belangrijk even stil te staan bij de mogelijke risico’s op brand. We zetten een paar praktische tips voor u op een rij.

Let op wat u in huis haalt. Koop altijd brandveilige kerstversiering. Dit kunt u op de verpakking zien of het brandveilig is. Zorg er ook voor dat kerstversiering niet in aanraking komt met verlichting en apparaten die warm worden.

Hoe zorgt u dat uw kerstboom brandveilig is?

Een kunstkerstboom die moeilijk brandbaar is, is veel veiliger dan een natuurlijke kerstboom. Wanneer u toch kiest voor een echte boom, zet deze niet in de loop- of vluchtroute. Zo voorkomt u dat u bij brand ingesloten raakt. Zorg er boveniden voor dat de boom goed stevig staat. Zet de boom niet te dicht bij de gordijnen of andere brandbare materialen.

Om te zorgen dat de boom minder brandbaar is, moet de boom vocht vast kunnen houden. Plaats de boom in een houder waarin deze 5 centimeter onder water kan staan en vul het reservoir dagelijks bij met water. Een kerstboom met kluit kan natuurlijk ook, mits deze voldoende water krijgt.

Veilige verlichting in de kerstboom

Gebruik nooit echte kaarsjes in de boom. Gebruik alleen goedgekeurde elektrische verlichting. Controleer bovendien voor het gebruik of de bedrading onbeschadigd is. Gebruik een goed passend verlengsnoer en leg dat zo neer dat niemand erover kan struikelen. Gebruikt u een kabelshaspel? Rol deze dan helemaal af. Ze kunnen heel warm worden, waardoor brand kan ontstaan. Tot slot, verleng een verlengsnoer nooit met een ander verlengsnoer. En schakel de kerstverlichting altijd uit wanneer u weggaat of gaat slapen.

Kaarsen

Zet kaarsen in een stevige houder op een vlakke ondergrond. Gebruik geen houders van plastic, hout of ander makkelijk brandbaar materiaal. Zet kaarsen niet dicht bij andere brandbare materialen, zoals de gordijnen.

Met deze tips kunt u veilig genieten van de komende feestdagen.