Jaarruimte: wat is het?

Jaarruimte: wat is het?

Als u zich verdiept in de mogelijkheden om aanvullend pensioen op te bouwen, dan komen de termen jaarruimte en de bijbehorende reserveringsruimte voorbij. Wat houdt dit precies in, en hoe kunt u berekenen hoe hoog uw persoonlijke jaarruimte is?

 

Wat is jaarruimte?

De jaarruimte is wat u maximaal in een kalenderjaar kunt storten op een speciale rekening waarmee u spaart of belegt voor uw pensioen. Jaarruimte mag u storten in een lijfrentespaarrekening, -beleggingsrekening of -verzekering.  Aan uw jaarruimte is dus een maximum verbonden, en dat is niet zomaar. Het is een fiscaal gunstige manier van pensioensparen. U mag de inleg namelijk van uw belastbaar inkomen in box 1 aftrekken, waardoor u minder inkomstenbelasting betaalt. Ook betaalt u geen vermogensbelasting over het opgebouwde saldo.

Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet u het geld op zo’n rekening ook écht voor uw pensioen gebruiken. Dat wil zeggen: u laat het na uw pensioen of AOW datum in minimaal 5 jaar uitkeren. Bovendien betaalt u alsnog belasting als u het opgebouwde bedrag laat uitkeren. Maar wél tegen het lagere AOW-tarief. 

Reserveringsruimte

Wat nu als u al heel lang te weinig pensioen opbouwt en nooit uw jaarruimte heeft benut? U kunt nog profiteren van uw jaarruimte van de afgelopen 7 jaar. Deze optelsom van jaarruimte heet uw reserveringsruimte. Als u dus in het verleden te weinig pensioen opbouwde, kunt u dat (deels) rechtzetten door uw reserveringsruimte te gebruiken.

 

Wilt u profiteren van uw jaar- of reserveringsruimte?

Dan moet u daarvoor nog wel een paar dingen doen: uw jaarruimte (van de afgelopen zeven jaar) berekenen, een speciaal daarvoor bestemde rekening openen, geld storten en het geld tijdens uw volgende belastingaangifte terugvragen. 

 

Jaarruimte berekenen?
Jaarruimte berekenen?

Jaarruimte over 2021 berekenen? Dit gebeurt op basis van uw financiële gegevens van 2020. U hebt hiervoor uw jaaropgaaf van uw inkomsten nodig. En de opgaaf van uw pensioenaangroei van uw pensioenfonds of uw pensioenverzekeraar. Neem contact met ons op en we berekenen de jaarruimte voor u!

Neem contact op