Kickstarten na de lockdown doe je samen!
Myra van Herwijnen heeft je afgelopen weken meegenomen langs een aantal veranderingen die zij ziet. Eerder besprak ze de nieuwe kansen die de Corona-crisis biedt en de versnelde digitaliseringsslag. Deze week de laatste van 3 trends: saamhorigheid en empathie.
Meer verbinding met elkaar
Hoewel we 1,5 meter afstand moeten blijven houden, lijkt de crisis mensen juist ook meer met elkaar verbonden te hebben. Gezondheid, voor elkaar zorgen en aandacht voor je omgeving worden steeds belangrijker gevonden. Zo was het stressvol om thuis te werken en je kinderen les te moeten geven, maar was de focus op het gezin eigenlijk ook wel heel fijn. In plaats alles steeds meer en groter te willen, komen we erachter dat het met minder juist ook leuk en misschien zelfs wel leuker is. Hou het dus dichtbij en lokaal en hou het klein. Ik zie hierin ook een trend die in het bedrijfsleven doorwerkt. Het motto Samen kunnen we Corona aan, gaat hier volledig op. Helemaal als je na de lockdown samen met je personeel het bedrijf een kickstart wilt geven.
Managen vanuit diezelfde verbinding
Vanuit eerdere crises weten we dat om te overleven je als bedrijf goed voor je medewerkers moet zorgen. Juist nu is het belangrijk te blijven investeren in loyaliteit, duurzame inzetbaarheid en betrokkenheid. De crisis legt een grote mentale druk op mensen die we nog lang zullen blijven voelen. Deze psychische stressoren in combinatie met het thuiswerken vragen een andere manier van leidinggeven. Was het voorheen gebruikelijk om strak de controle te houden op werkvoorraden en output, nu moet je als manager vanwege het thuiswerken meer loslaten. Je moet vertrouwen hebben in je collega’s en dat blijkt best goed te gaan.
Maar om grip te houden op het (potentiële) verzuim en tijdig te kunnen bijsturen, moet je je collega’s juist niet loslaten. Een verandering van focus en dus een andere manier van leidinggeven. Belangrijk hierbij is dat je op een ander niveau contact hebt met elkaar. Luister naar elkaar en toon inlevingsvermogen. Een medewerker die zich gehoord voelt in de struggle werk en privé te combineren met kinderen thuis, zal doordoor meer betrokken bij zijn werk zijn en dus ook beter presteren. Hetzelfde geldt voor die medewerker die tegen mantelzorg aanloopt of financiële stress ervaart, al dan niet versterkt door de Coronacrisis. Elke medewerker heeft zijn eigen, mogelijke, stress. Maar ook zijn eigen wensen en behoeften. Empathisch leiderschap gecombineerd met situationeel leiderschap dus!
3 zaken om vast te houden ook na de Coronacrisis
Nu we langzaamaan weer naar kantoor mogen en de lockdown wordt versoepeld, gaan we steeds meer terug naar normaal. Zoals eerder gezegd zullen een aantal zaken wel blijvend veranderd zijn. Zo heb je misschien je businessmodel wel onder de loep genomen om hem bij te stellen aan je huidige dromen en doelen. Maar ook de grote stappen die er gemaakt zijn in de digitalisering en het thuiswerken, dat eigenlijk best heel goed blijkt te werken. Er zijn best een aantal mooie stappen gezet. Ik hoop dat daarbij de volgende 3 zaken vanuit de saamhorigheid en empathie in het werk overeind blijven:
- De bewustwording dat iedereen zijn eigen belevingswereld heeft, met bijbehorende drijfveren en uitdagingen
- De focus op een goede werk-privé balans
- De tijd nemen om een goed gesprek met elkaar te voeren, over iets anders dan de inhoud van het werk
Wat zou jij willen vasthouden? Ik praat er graag met je over.