Met de auto op vakantie?

Met de auto op vakantie?

De vakantie staat voor de deur. We zetten handige tips voor u op een rij voor een zorgeloze trip naar de vakantiebestemming. Weet wat je doet en controleer uw auto voor vertrek.

Motor overhit?
Let onderweg goed op de temperatuurmeter. Loopt de warmtemeter op? Schakel dan terug en draai meer toeren. Zet de airco uit, draai de kachel op de warmste stand en zet de blower vol aan, dan kan de motor z’n overtollige warmte kwijt. Verandert er niets? Dan toch maar stoppen en de motor laten afkoelen.

Controleer voor vertrek de koelventilator 
De koelventilator is vaak al maanden kapot, maar in Nederland merk je hier niets van. Je merkt dit pas bij zware belading, een caravan achter de auto of lange files. Controleer thuis de motor door deze een kwartier te laten draaien nadat de auto meer dan een kwartier gereden heeft. Voordat de motor warm wordt moet de koelventilator aanslaan waardoor de motortemperatuur zal dalen.

Een vieze airco
Er groeien bacteriën in de airco. De verdamper wordt vochtig en daar gedijen de organismen goed. Bacteriegroei is af te remmen door de airco ‘droog weg te zetten’. Zet daarvoor ongeveer 5 minuten voordat je op de plaats van bestemming bent je airco uit. De verdamper kan dan drogen. Een vervuilde airco kun je laten schoonmaken bij een garage, dealer of specialist.

Auto volgeladen... welke bandenspanning?
De fabrikant van uw auto geeft op welke bandenspanning u moet hebben voor verschillende soorten belading. Die informatie staat in het instructieboekje, die aan de binnenkant van de dorpel of bij de tankdopklep zit.

Veel plezier op vakantie!