Reisadviezen en de zorgverzekering, een grijs gebied

Reisadviezen en de zorgverzekering, een grijs gebied

Het afgelopen jaar heeft het coronavirus de vakantieplannen van Nederlanders flink in de war geschud. Doordat het buitenland op slot zat voor vakantiereizen, hebben veel vakantiegangers gekozen voor een vakantie in eigen land. Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld is er weer meer mogelijk. Steeds meer landen gaan voorzichtig naar code geel of zelfs code groen terwijl andere landen, waaronder Nederland, plotseling weer terug naar code oranje of zelfs rood gaan. Voor veel Nederlanders staat er dit jaar weer een vakantie naar het buitenland op de agenda. Maar op reis, of op vakantie gaan naar het buitenland is nog niet zoals vroeger.

Bereid je goed voor: check het reisadvies van de overheid

Er verandert momenteel veel en snel op het gebied van coronamaatregelen. Niet alleen in Nederland, maar ook op de vakantiebestemmingen. De kleurcodes springen als stoplichten van de ene kleur naar de andere. Er is veel onzekerheid over de maatregelen, de reisadviezen en de vraag op welke manier landen hun grenzen openen. Bereid je daarom goed voor en check het reisadvies van de overheid. Niet alleen voorafgaand, maar ook tijdens je reis. Kijk bijvoorbeeld welke toelatingseisen je bestemming heeft, welke quarantaine verplichtingen er zijn en wat er ter plaatse van je wordt verwacht. 

De kleurcodes uitgelegd

Groen:
Je kunt reizen. Bij terugkeer naar Nederland hoef je geen negatieve coronatestuitslag te laten zien en niet in quarantaine.

Geel:
Let op. Er zijn risico’s. Geen verplichte negatieve coronatestuitslag of quarantaine bij terugkeer.

Oranje:
Alleen noodzakelijke reizen. Bij terugkeer naar Nederland moet je in bijna alle gevallen een negatieve testuitslag laten zien. Er wordt dringend geadviseerd om na thuiskomst in quarantaine te gaan (ook als je gevaccineerd bent).

Rood:
Niet reizen. Zeer ernstige risico’s. Negatieve testuitslag en quarantaine is verplicht.


Informatie over welke landen in welke categorieën vallen is te vinden op de website van de overheid: www.nederlandwereldwijd.nl.

Gevolgen voor de reis- en zorgverzekering

Een negatief reisadvies (oranje en rood) van de overheid is geen verbod om af te reizen naar een bepaald gebied. Al is het voor je gezondheid een risico om toch af te reizen.

Een negatief reisadvies heeft gevolgen voor de dekking van je reis- en zorgverzekering. Reisverzekeraars hebben aangegeven geen dekking te verlenen voor deze gebieden. Maar let op! Soms is er in het geheel geen dekking en soms is de beperking in de dekking uitsluitend corona-gerelateerd. Bereid je daarom goed voor als je op reis gaat. Ook enkele zorgverzekeraars hebben al aangegeven geen dekking te verlenen op de aanvullende verzekering voor corona-gerelateerde klachten als iemand afreist naar een gebied waar code oranje of code rood voor is afgegeven. De basisverzekering blijft overigens wel gewoon van kracht.

Basisverzekering vergoedt maximaal het Nederlandse tarief

Voor de zorgverzekering geldt dat de dekking uit de basisverzekering altijd geldt. Ook als er sprake is van een negatief reisadvies. Het probleem hierbij is dat de basisverzekering alleen de kosten vergoedt tot ten hoogste het Nederlandse tarief. In veel vakantielanden wordt een hoger tarief berekend, bijvoorbeeld omdat toeristen in veel gevallen naar (privé) klinieken worden gebracht. De aanvullende verzekeringen vullen de vergoeding dan meestal aan tot de kostprijs.

Aanvullende zorgverzekering keert mogelijk niet uit bij roekeloosheid

Als je tegen het advies van de overheid afreist naar een gebied met code oranje of code rood, dan is er mogelijk sprake van roekeloosheid. Je begeeft je dan bewust in een gebied waar een verhoogde kans is dat je een beroep moet doen op je verzekering. Roekeloosheid kan een reden zijn voor een verzekeraar om niet uit te keren, dit moet echter wel zijn vastgelegd in de polisvoorwaarden.

Een grijs gebied in de polisvoorwaarden

Het lijkt een helder standpunt, maar het roept wel vragen op. Wat als je je bijvoorbeeld in een land bevindt waarvoor een code geel was afgegeven op het moment van heenreizen, maar waar het reisadvies wordt aangepast naar oranje? Moet je dan direct naar Nederland terugkeren om je recht op de aanvullende dekking te behouden?

Of er sprake is van dekking en hoe verzekeraars met de bepaling van roekeloosheid omgaan in hun voorwaarden verschilt per zorgverzekeraar. De reisadviezen van de overheid kennen duidelijke kleuren, maar zorgen voor een grijs gebied in de polisvoorwaarden van zorgverzekeraars. Bent u werkgever? Neem dan, voordat u op reis gaat, contact met ons op om u te laten informeren. Bent u werknemer? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. 
 

NB: Dit artikel is geschreven met de kennis en wetenschap van 16-07-2021.