Reisadviezen en de zorgverzekering, een grijs gebied

Reisadviezen en de zorgverzekering, een grijs gebied

Nu het aantal coronabesmettingen afneemt en we voorzichtig de teugels weer wat laten vieren, vragen steeds meer mensen zich af wat ze gaan doen in de komende vakantieperiode.

#staycation

Het coronavirus heeft de vakantieplannen van Nederlanders flink in de war geschud. Veel vakantiegangers hadden al een reis naar het buitenland gepland en wachten nu in spanning af of deze nog wel door kan gaan. Er is veel onzekerheid over de maatregelen, de reisadviezen en de vraag of landen hun grenzen openen. Daardoor zien we dat een groot deel van de Nederlanders er nu voor kiest om in eigen land op vakantie te gaan. Evengoed geeft een deel van de Nederlandse vakantiegangers aan de buitenlandse vakantie graag door te willen laten gaan. Waar moeten zij op letten?

Gewijzigd reisadvies

Op 15 juni jl. is het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor enkele landen en gebieden aangepast van code oranje (vakantiereizen worden afgeraden) naar code geel (vakantiereizen zijn mogelijk, maar let op risico’s). Informatie over welke landen in welke categorieën vallen is eenvoudig te vinden op www.nederlandwereldwijd.nl. De keuze om wel of niet af te reizen kan lastig zijn, omdat het reisadvies tot op de dag van vertrek kan wijzigen.

Een negatief reisadvies is geen verbod, maar heeft wel gevolgen

Een negatief reisadvies (oranje en rood) van de overheid is geen verbod om af te reizen naar een bepaald gebied. Al is het voor je gezondheid niet aan te raden om toch af te reizen.

Een negatief reisadvies heeft bovendien gevolgen voor de dekking van je reis- en zorgverzekering. Reisverzekeraars hebben aangegeven geen dekking te verlenen voor deze gebieden. Inmiddels heeft nu ook een eerste zorgverzekeraar aangegeven geen dekking op de aanvullende verzekering te verlenen als iemand afreist naar een gebied waar code oranje of code rood voor is afgegeven. De basisverzekering blijft wel gewoon van kracht.

Basisverzekering vergoedt maximaal het Nederlandse tarief

De dekking uit de basisverzekering geldt altijd. Ook als er sprake is van een negatief reisadvies. Het probleem is dat de basisverzekering alleen de kosten vergoedt tot ten hoogste het Nederlandse tarief. In veel vakantielanden wordt een hoger tarief berekend, bijvoorbeeld omdat toeristen in veel gevallen naar (privé) klinieken worden gebracht. De aanvullende verzekeringen vullen de vergoeding dan meestal aan tot de kostprijs.

Aanvullende verzekering keert mogelijk niet uit bij roekeloosheid

Als je tegen het advies van de overheid afreist naar een gebied met code oranje of code rood gebied, dan is er mogelijk sprake van roekeloosheid. Je begeeft je dan bewust in een gebied waar een verhoogde kans is dat je een beroep moet doen op je verzekering. Roekeloosheid kan een reden zijn voor een verzekeraar om niet uit te keren, dit moet echter wel zijn vastgelegd in de polisvoorwaarden.

Een grijs gebied in de polisvoorwaarden

Het lijkt een helder standpunt, maar het roept wel vragen op. Wat als je je bijvoorbeeld in een land bevindt waarvoor een code geel was afgegeven op het moment van heenreizen, maar waar het reisadvies wordt aangepast naar oranje? Moet je dan direct naar Nederland terugkeren om je recht op de aanvullende dekking te behouden? En wat als je voor je werk moet afreizen naar een code oranje land. Misschien zit je in de goederen transportsector waarvoor de reisadviezen niet gelden. Hoe zit het dan met de dekking? En mag de verzekeraar überhaupt de dekking wel weigeren?

Of er sprake is van dekking en hoe verzekeraars met de bepaling van roekeloosheid omgaan in hun voorwaarden verschilt per zorgverzekeraar. De reisadviezen van de overheid kennen duidelijke kleuren, maar zorgen voor een grijs gebied in de polisvoorwaarden van zorgverzekeraars. Neem, voordat je op reis gaat, contact met ons of je verzekeraar op om je te laten informeren.