Rieten dak daar kunt u trots op zijn

Rieten dak daar kunt u trots op zijn

U bent de trotse eigenaar van een huis met een rieten dak. Dat is uniek in Nederland. En daar bent u zuinig op. We zetten voor u nog een aantal belangrijke onderhoudstips en wetenwaardigheden op een rij.

De kwaliteit van het riet is afhankelijk van weersinvloeden en de waterkwaliteit. Een rietdekker stelt hoge eisen aan het riet: het mag niet beschimmeld of verrot zijn en niet vermengd zijn met onkruid. Een goede rietdekker heeft kennis en ervaring om de kwaliteit van riet nauwkeurig te beoordelen.

Riet wordt elk jaar van december tot april gesneden. Vaak is de rietdekker hierbij aanwezig. Het geoogste riet wordt schoongemaakt, gebundeld en gedroogd. Als de bundels droog zijn worden ze van het land gehaald en bossen gebonden voor een makkelijke verwerking.

Bij het leggen van het rieten dak, wordt het riet losgeknipt uit de bossen en leggen de rietdekkers een laag van zo’n 30 centimeter op het dak, die een deken voor het dak vormt. Er wordt van onder naar boven gewerkt in verschillende lagen. Eenmaal boven aangekomen wordt het riet afgesneden en netjes afgewerkt zodat er een mooi en strak eindresultaat ontstaat.

Een goed onderhouden rieten dak gaat esthetisch minimaal 25 jaar mee, en technisch nog veel langer. Hoe sneller een rieten dak kan drogen na een regenbui, hoe langer de levensduur. Het meest ideaal voor de levensduur zijn: een steile hellingshoek, geen schaduw op het dak en een vrije ligging.

Wanneer heeft het rieten dak onderhoud nodig?

Als de individuele stengels niet meer te onderscheiden zijn, of wanneer er een boom onder de nok uitgroeit, is het verstandig om onderhoud te laten plegen. Wanneer het rieten dak sneller achteruit gaat dan gewenst, heeft het te weinig onderhoud gehad. Vaak kunt u dit voorkomen door regelmatig naar uw rieten kap te laten kijken en zo nodig onderhoud uit te voeren.

Hoe ziet de onderhoudsbeurt van deze rieten daken eruit?

Om de oude daken weer een frisse uitstraling te geven en de levensduur te verlengen laat u uw dak onderhouden. Hierbij worden algen, mos en het verteerde riet weggehaald. Op de dunste plekken van het rieten dak wordt er vaak extra riet bijgestoken, om het dak te versterken. Ook werken de rietdekkers het hele dak van boven naar beneden af door het dak en de voegen na te kijken.