Veilig en risicobewust gebruik van e-trucks – de 4 tips van VLC & Partners!

Veilig en risicobewust gebruik van e-trucks – de 4 tips van VLC & Partners!

E-trucks zijn enorm in opkomst en niet meer weg te denken uit ons toekomstbeeld. Door veranderende wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid ben je als ondernemer genoodzaakt om te kijken naar alternatieven voor het fossiele wagenpark. Voor velen een nieuw terrein en bij de aanschaf dien je bewust te zijn van de vele veranderingen die dit met zich meebrengt. We hebben daarom een aantal tips voor je op een rijtje gezet. 

Tip 1: Strategisch bepalen van de oplaadlocatie

De meeste verzekeraars stellen eisen aan het laden van trucks. Binnen laden is na sluitingstijd meestal een uitsluiting op de polis. Onderzoek daarom de mogelijkheid om te laden op het buitenterrein.

Wanneer je laadt op het buitenterrein moeten de e-trucks minimaal 5 meter uit de gevel worden gezet, tenzij de gevel van “onbrandbaar” materiaal is. Dan mag de laadpaal dichter bij de gevel. Het is altijd raadzaam om je adviseur te raadplegen voordat je tot installatie over gaat.

 

Tip 2: Goede voorlichting voor je chauffeurs 

Ben je bewust van het feit dat je met een elektrisch voertuig onderweg bent. Het voertuig is veel zwaarder en zal door dit gewicht bij een aanrijding met derden meer schade kunnen veroorzaken. 

Daarnaast zijn ze erg stil en zullen medeweggebruikers dit voertuig minder snel opmerken. Het is dus goed om hier rekening mee te houden als je je chauffeurs de weg op stuurt. 

E-truck leveranciers bieden tal van mogelijkheden om de veiligheid op de weg en voor je medeweggebruikers te garanderen. Laat je goed informeren over de mogelijkheden.

Zorg daarnaast voor goede instructie en voorlichting voor je medewerkers. Vaak wordt dit aangeboden vanuit de leverancier maar ben hier kritisch op. Zorg dat je medewerkers goede uitleg krijgen voordat je ze met hun nieuwe e-truck de weg op stuurt.  
 

Tip 3: Bij schade haal direct de stroom eraf 

De meeste voertuigen hebben een noodvoorziening om de stroom er af te halen bij een schade. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren en het is veilig om dit zelf te doen. Er is echter wel gezorgd dat het 12 volt systeem blijft werken zodat b.v. de ramen gewoon nog op en dicht kunnen. 

De hulpdiensten kunnen in geval van een calamiteit van bijna ieder voertuig, door middel van het kenteken, een technische beschrijving opvragen zodat zij weten hoe ze moeten handelen wanneer er schade aan het voertuig optreedt. 

 

Tip 4: Laat de accu controleren na een schadegeval

Het accupakket is het meest kostbare onderdeel van het elektrische voertuig. De accu’s zijn heel goed beschermd dus de kans op schade aan de accu’s is niet erg groot. Is er een impact geweest op het voertuig dan is het wel raadzaam de accu’s te laten controleren door de dealer. Bij lithium-ion accu’s kan bij een kleine beschadiging maanden later nog brandschade ontstaan (thermal runaway).

 

Meer weten? Bekijk ons webinar over de veiligheid van E-trucks

Wilt u meer weten over de transitie naar zero emissie trucks en of een e-truck net zo veilig is als een dieseltruck? Kijk dan ons webinar in samenwerking met Nieuwsblad Transport terug. Leer meer over trends en ontwikkelingen, de dagelijkse praktijk, risico's en verzekerbaarheid van e-trucks. 

 

Bekijk het webinar

Richard van Dijck

Wilt u meer weten?
Richard van Dijck staat voor u klaar.

Het adviseren over en het verzekeren van aan transport gerelateerde risico's is een vakgebied op zich. Of het nu om het verzekeren van risico’s rondom de vrachtwagen gaat of de risico’s die gepaard gaan met uw verantwoordelijkheid voor de goederen die u vervoert. Onze specialisten denken mee over de oplossingen. Ik help u graag!