Voorkom identiteitsfraude

Voorkom identiteitsfraude

Het blijft helaas actueel. Identiteitsfraude komt heel veel voor, niet alleen online, maar ook in het dagelijkse leven. U kunt geld verliezen of op ongewenste lijsten komen te staan als oplichters er met uw identiteit vandoor gaan. Veel organisaties vragen om een kopie van uw identiteitsbewijs. Wij raden u aan om eerst na te gaan of dit wel echt nodig is en om een veilige kopie te maken.

Niet alleen op vakantie bij een hotel, maar ook een bank of de overheid vraagt weleens om uw persoonlijke gegevens. Ga eerst na of een kopie wel nodig is. Soms is alleen een paspoortnummer voldoende om bijvoorbeeld in te checken bij een hotel. Alleen enkele instanties mogen een kopie van uw identiteitsbewijs maken, dit zijn bijvoorbeeld uw werkgever, een bank, een casino, een levensverzekeraar of een notaris. Ook financieel dienstverleners, zoals wij, zijn verplicht een kopie of scan van uw identiteitsbewijs te maken. Dit staat namelijk in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT).

Voorkom fraude met uw identiteitsbewijs

Een kopie van uw paspoort geven lijkt zo onschuldig. Maar met uw naam, geboortedatum en burgerservicenummer kan in sommige gevallen zomaar een lening of een telefoonabonnement worden afgesloten. En daar komt u pas achter als de rekeningen binnenstromen.

Maak een veilige kopie met de KopieID app

De Rijksoverheid heeft een handige app. Met de app kunt u een foto van uw paspoort maken. Met uw vinger streept u over de gegevens die u onzichtbaar wilt maken. Daarna komt er een watermerk over de foto heen. Op die manier is het duidelijk dat het een kopie is.