Voorwaarts! (met de kunst)

Voorwaarts! (met de kunst)

Afgelopen weekend is Emmanuel Macron geïnstalleerd als de nieuwe president van Frankrijk. De Franse kunstwereld haalt na de verkiezingsoverwinning van Macron opgelucht adem. Met zijn zege is de vrees voor een naar binnen gericht en protectionistisch Frankrijk onder Marine Le Pen voorbij. De nieuwe Franse president is pro-Europa en groot voorstander van een vrijemarkteconomie. Dit is van groot belang voor een goed functionerende kunstmarkt die van oudsher grensoverschrijdend is. Zeker voor wat betreft de kunst uit het midden- en het topsegment.

Ook de belastingplannen van Macron zijn gunstig voor de kunstmarkt. Frankrijk heft een zogeheten solidariteitsbelasting (ISF) op vermogen vanaf 1,3 miljoen euro waarop een progressief tarief van toepassing is. Net als in Nederland is in Frankrijk kunstbezit niet belast.

Volgens deze vrijstelling hoeft de waarde van het kunstbezit niet te worden meegerekend in het vermogen. Deze regeling blijft in de plannen van Macron bestaan. Het is daardoor aantrekkelijk voor vermogenden om kunst te kopen om zo het fiscaal vermogen omlaag te brengen.

Het huidige cultuurbudget van de Franse overheid beslaat 2,7 miljard euro. Macron wil het huidige cultuurbudget handhaven en het volledige cultuurbeleid n evalueren om dit efficiënter te maken. Dit moet leiden tot meer impact per uitgegeven euro voor de Franse cultuursector. Zijn beleidsplannen zijn er tevens op gericht om een mecenaat te bevorderen.

De nieuwe Franse president gaat daarnaast een ‘cultuur-pas’ introduceren voor jongeren. Met deze pas, met een jaarlijks tegoed van vijfhonderd euro, wil hij cultuurparticipatie onder de jeugd bevorderen. Macron staat ervoor dat honderd procent van de Franse kinderen straks toegang heeft tot artistieke en culturele onderwijsactiviteiten.

Kortom, voor kunstenaars, kunstonderwijs, kunstinstellingen, musea, veilinghuizen, galeries en handelaren lijkt de aanstelling van Macron een goede ontwikkeling. De Frans kunst- en cultuursector wordt verondersteld een impuls te krijgen door de plannen van Macron. Dit is een goed signaal naar de internationale kunstwereld en geeft vertrouwen.

De nieuwe president hield zijn overwinningstoespraak voor het Louvre. Het voormalig paleis en huidige museum dat zowel symbool is voor de Franse staat én kunst. Het lijkt veelbelovend.