Week van de werkstress? Stressweek zul je bedoelen!

Week van de werkstress? Stressweek zul je bedoelen!

Vorige week was het de week van de werkstress. Een week gericht op de werknemer om duidelijk te maken dat ze werkstress kunnen voorkomen. Het is mij echter een raadsel waarom ze deze week in de drukste periode van het jaar plannen.

Naast je werk nog sinterklaascadeautjes kopen, smoesjes verzinnen om onder de familieverplichtingen rond Kerst uit te komen, een nieuwe zorgverzekering kiezen en ga zo maar door. Er komt geen eind aan de lijst van dingen die we dit jaar nog moet doen. Het lijkt alsof er steeds minder dagen in de laatste twee maanden zitten.

2965

Stress een groot probleem

Het is goed om stil te staan bij de mogelijkheden die je als werkgever en werknemer hebt om dit probleem aan te pakken. Stress is namelijk een groot probleem. Veel werknemers werken beter als ze druk voelen. Het moet alleen niet zoveel worden dat werknemers het overzicht verliezen en het werk eronder gaat leiden. Of nog erger, dat de werknemer uiteindelijk uitvalt. En dat blijken er nog best veel te zijn. TNO en CBS meldden maandag nog dat de kosten van werkverzuim door stress zijn opgelopen tot 2,8 miljard euro per jaar.

Neem elk uur vijf minuten pauze

Met een aantal kleine stapjes kun je al veel bereiken. Stimuleer je werknemers om meer rust in te ruimen tijdens het werk. Laat hen bijvoorbeeld elk uur een micropauze van vijf minuten nemen om het hoofd tot rust en het lijf in beweging te laten komen. Micropauzes zijn wetenschappelijk bewezen effectief om je productiviteit te verhogen en de kans op een burn-out te voorminderen.

Ziektedag kost 450 euro

Wil je als werkgever meer doen? Dat is zeker aan te bevelen! Eén ziektedag kost je namelijk al snel 450 euro. Maak dan van verzuimmanagement een speerpunt voor HR. Want vanuit je rol als werkgever heb je meer invloed op de gezondheid van de werknemer (in werk én privé) dan je denkt. Dit is fijn voor je werknemers zelf, maar ook voor jouw bedrijf.

De collectieve zorgverzekering

Wil je snel verzuim aanpakken? De eerste en snelste stap is het inzetten van de zorgverzekering. De collectieve zorgverzekering is al lang geen secundaire arbeidsvoorwaarde meer die alleen een premievoordeel biedt. Een collectieve zorgverzekering biedt namelijk extra vergoedingen gericht op het werk dat jouw werknemers uitvoeren. Ook bieden zorgverzekeraars steeds vaker extra’s, zoals lifestyle programma’s, mobiele apps en zorggerelateerde ondersteuning.

Werknemers kunnen tot 31 december 2019 overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dus als je snel wilt profiteren van de voordelen van een collectieve zorgverzekering dan is snelheid geboden. Wij helpen je graag!

Persoonlijk advies?

Wil je nog meer invloed op het verzuim? Als risicospecialist weten wij als geen ander hoe om te gaan met verzuim, vitaliteit en duurzaam inzetbaarheid. Samen met jou vertalen wij jullie wensen en behoeften naar een plan voor verzuimmanagement. Hierin verbinden wij jullie eigen mogelijkheden met de ondersteuning die jouw arbodienst en verzekeraars kunnen bieden. Een totaalpakket dus!

Meer weten? Neem dan contact met ons op via zorgenverzuim@vlc-partners.nl of 06-237 703 38.