Wijzigingen fiscale regels

Wijzigingen fiscale regels

De zogeheten tijdklemmen voor kapitaalverzekeringen (KEW), bankspaarrekeningen (SEW) en beleggingsrechten (BEW) eigen woning zijn  per 1 april 2017 volledig  vervallen.

Situatie voor 1-1-2017

Uw KEW, SEW en BEW (box1) moest minimaal vijftien of twintig jaar lopen voordat u uw verzekering of rekening belastingvrij mocht afkopen. Voldeed u niet aan deze tijdklemmen dan betaalde u tot 52% belasting over het verschil tussen de waarde van de verzekering of rekening minus het totaal van de betaalde premies.

Situatie 1-1-2017 tot 01-04-2017

Bij het beëindigen van een fiscaal partnerschap, het krijgen van schuldhulpverlening, vervreemding van de eigen woning en bij ernstige financiële problemen zijn deze tijdklemmen vervallen.

Situatie per 01-04-2017

U hoeft geen belasting meer te betalen bij het opnemen van opgebouwd vermogen als u korter dan vijftien of twintig jaar premie hebt betaald. Voorwaarde is dat u de waarde van de verzekering of rekening gebruikt voor het aflossen van uw hypotheek. U moet zich echter wel houden aan een fiscale bandbreedte van 1:10.

Door deze wijziging is het voor u makkelijker de waarde van uw verzekering of het saldo van uw rekening te gebruiken om uw hypotheek gedeeltelijk af te lossen.

Belangrijk voor u is dat de overgebleven hypotheek moet worden omgezet naar een andere aflosvorm. En mogelijk betaalt u hiervoor kosten voor het afkopen van de verzekering.

Advies nodig? We helpen u graag verder. Bel voor een afspraak met onze financieel adviseurs. 073-692 47 70.