Aandachtspunten voor uw internationale verzekeringen na Brexit

Aandachtspunten voor uw internationale verzekeringen na Brexit
Publicatiedatum: 21 januari 2021

Op het nippertje presenteerde het Verenigd Koninkrijk en de EU op Kerstavond het Brexit-akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU-lidstaten. De overeenkomst gaat vooral over handel in goederen waar geen invoerheffingen of volumebeperkingen voor gelden. Van groot belang voor ondernemers. Het gaat wat minder over financiële diensten.

In welke situaties is voor u en/of uw onderneming de gevolgen van de Brexit relevant in relatie tot uw verzekeringen?

Dan kunt u in eerste instantie denken aan bedrijven met een vestiging in het Verenigd Koninkrijk waarvan het risico is verzekerd op de polis in Nederland. Vanaf 1 januari zal er een lokale polis moeten worden afgesloten in het Verenigd Koninkrijk. De adviseurs van de International Desk van VLC & Partners kunnen dat Brexit-proof voor u verzorgen.

Maar ook als uw onderneming producten importeert uit het Verenigd Koninkrijk. Na de Brexit bent u importeur buiten de EU. Dat betekent dat u dan volgens de wet niet alleen leverancier bent, maar ook producent. Het gevolg hiervan is een verzwaring van het risico dat uw onderneming loopt. Het is van belang dat u de aansprakelijkheid, veroorzaakt door een gebrekkig product uit het Verenigd Koninkrijk, goed verzekerd is in uw aansprakelijkheidsverzekering in combinatie met uw voorwaarden (verkoop- inkoop en/of leveringsvoorwaarden).

Als laatste is nog van belang dat in diverse polissen een definitie is opgenomen van het dekkingsgebied ‘Europa’, waarvan deel uitmaken de landen van de Europese Unie. Het Verenigd Koninkrijk wordt vanaf 1 januari 2021 specifiek in deze definitie van Europa benoemd, evenals overige landen welke wel tot Europa behoren, maar niet tot de Europese Unie zoals Noorwegen en Zwitserland.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met uw adviseur van VLC & Partners.