AOW-uitkering stijgt fors in 2023

AOW-uitkering stijgt fors in 2023
Publicatiedatum: 7 oktober 2022

Omdat het minimumloon wordt verhoogd, stijgt ook de AOW-uitkering. De AOW-uitkering stijgt in 2023 zelfs met 10,15%. En dat is veel meer dan werd verwacht. Dat is natuurlijk hartstikke mooi voor alle AOW’ers. Maar door de relatief grote stijging heeft dit mogelijk ook gevolgen voor de pensioenopbouw van de werkenden.

Mogelijk lagere pensioengrondslag

Een direct gevolg is dat de meest gebruikte AOW-franchises in de pensioenregeling ook met ongeveer € 1.500,- tot € 1.600 stijgen. Als het salaris niet met minimaal hetzelfde bedrag stijgt, wordt de pensioengrondslag lager en daardoor ook de pensioenpremie.

De vraag is of dat nu de bedoeling is. En wat gebeurt er met het premievoordeel voor de werkgever door de lagere pensioengrondslag?

Voor werkgevers met een hogere AOW-franchise dan de wettelijk minimale is wellicht dit het moment om de franchise alsnog naar het wettelijk minimale te verlagen. De franchise kan dan nog steeds stijgen, maar minder hard. Tegelijkertijd maakt u dan de pensioenregeling op dit onderdeel weer marktconform.


Bent u een werkgever een heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.

Contact
 

Wilt u automatisch op de hoogte gehouden worden over belangrijke onderwerpen rondom de pensioenregeling? Schrijf u dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
 

Inschrijven nieuwsbrief
Lars Peters

Wilt u meer weten?
Lars Peters staat voor u klaar.

Met ruim 26 jaar ervaring ondersteun ik werkgevers en ondernemingsraden bij collectieve pensioenregelingen voor het personeel. Heldere communicatie en een pragmatische aanpak staan hierbij centraal. Ook ben ik lid van de Kring van Pensioenspecialisten en docent bij de VLC Academy.