Apenkooien voor volwassenen

Apenkooien voor volwassenen

Onlangs was ik op de Dutch Design Week. Daar werd ik geconfronteerd met de zogenoemde ‘office jungle’. Het idee: Door het plaatsen van speeltoestellen op het kantoor mensen stimuleren om meer te bewegen. Het leek zowaar op apenkooien voor volwassenen op de werkvloer.

2964

Kampioen stilzitten

De behoefte voor dit soort oplossingen komen niet geheel uit de lucht vallen. In Nederland zitten we per dag het langst stil van alle Europeanen, blijkt uit onderzoek. Bijna de helft van de Nederlanders zit zelfs meer dan zeven uur per dag. Verder stelt het onderzoek dat we voor iedere twee uur stilzitten, we eigenlijk 20 minuten moeten bewegen.

Hoewel veel werknemers inmiddels bewust zijn dat bewegen belangrijk is, zijn ze toch moeilijk over te halen om dit in de praktijk toe te passen. Want laten we heel eerlijk zijn, als je met een volle focus achter je computer zit dan zul je niet snel tijd vrijmaken voor de noodzakelijke stappen. Bovendien zien we maar weinig werkgevers werkelijk iets doen om bewegen tijdens werktijd te stimuleren.

450 euro per ziektedag

Toch is het belangrijk als werkgever om aandacht te besteden aan de gezondheid van je werknemers. Vroeg of laat krijg je als werkgever namelijk te maken met verzuim. Afhankelijk van de duur van het verzuim en de positie van de werknemer kan dit flinke financiële gevolgen hebben.

Zo moet je rekening houden met loondoorbetaling, moet je mogelijk tijdelijke vervanging regelen en heb je gederfde inkomsten door productieverlies of gemiste nieuwe klanten. Eén ziektedag kan je al snel 450 euro kosten.

Zet de collectieve zorgverzekering in

Zorgverzekeraars geven aandacht aan leefstijl en preventie. Ook zij hebben immers belang bij een zo laag mogelijk ziekteverzuim. Dit doen zijn zij door middel van online portalen en apps om beweging en gezond gedrag te stimuleren.

Goed om te weten is dat er extra vergoedingen mogelijk zijn op basis van de werkzaamheden van jouw werknemers. Jouw keuze als werkgever voor de verzekeraar, waar jij de zorgcollectiviteit onderbrengt, heeft dus invloed op de mogelijkheden die jouw werknemers kunnen gebruiken in het verbeteren van hun gezondheid. En des te meer werknemers zich aansluiten bij de collectieve zorgverzekering, des te beter is het aanbod die de zorgverzekeraar aan u kan doen.

De aap uithangen

Met kleine stapjes kun je veel bereiken om collega’s in beweging te krijgen. Denk aan een pingpongtafel voor in de pauze of een flexibelere werkplek zoals zit/sta-bureaus. Het hoeft allemaal niet groots te zijn als je het maar breed uitdraagt.

Maak van verzuimmanagement het speerpunt van je HR. Vanuit je rol als werkgever heb je meer invloed op de gezondheid van de werknemer (in zowel werk als privé) dan je denkt. Zo hoef je niet de aap uit te hangen, maar maak je toch een beweging in de juiste richting.

Mark Bos