Autoverzekering: directe schadeafhandeling

Autoverzekering: directe schadeafhandeling
Publicatiedatum: 1 juni 2021

Vanaf 1 juli 2021 komt er een snellere manier van schade afhandelen voor de WA-autoverzekering. Schades kunnen sneller en eenvoudiger worden afgehandeld. Wat betekent dit voor u?

Voor een snelle afhandeling, meldt u uw schade direct bij uw verzekeraar 
Nederlandse autoverzekeraars hebben afgesproken om met ingang van 1 juli 2021 op een andere manier te gaan werken voor de WA- en WA beperkt casco autoverzekering. Schades kunnen sneller en eenvoudiger worden afgehandeld. Krijgt u materiele schade veroorzaakt door een ander motorvoertuig en is die bestuurder (deels) aansprakelijk? Dan meldt u deze schade bij uw eigen verzekeraar. Ook de tegenpartij meldt de schade dan bij de eigen verzekeraar. Deze werkwijze was al ingevoerd voor de volledig casco autoverzekering. 

Uw verzekeraar handelt de schade af met de verzekeraar van de tegenpartij
U communiceert over de schade uitsluitend met uw eigen verzekeraar. Uw verzekeraar bepaalt of er dekking is. En zorgt voor afhandeling en uitkering van de schade. Daarna gaat de verzekeraar de schade pas verhalen bij de aansprakelijke verzekeraar. U hoeft dus niet meer zelf in gesprek met de tegenpartij en uw schade wordt sneller afgehandeld. 

Direct schade melden vanaf 1 juli
Het direct schade afhandelen voor de WA- autoverzekering wordt fasegewijs ingevoerd. Meldt u na 1 juli een schade bij VLC & Partners? Dan informeren we u of deze direct kan worden afgehandeld of nog niet.

Meer weten?
Zijn er zaken voor u niet duidelijk, of heeft u vragen? Neem dan contact op met uw adviseur. Wij helpen u graag. 

Schade melden bij VLC & Partners kunt u heel eenvoudig via uw mobiele telefoon. Download de VLC & Partners app in de AppStore of Google Play Store.

Publicatiedatum: 1 juni 2021

Veel gestelde vragen over direct schade afhandelen

Wordt mijn premie hoger door de invoering van directe schade afhandeling?
Directe schade afhandeling is uitsluitend een manier van schade afhandelen. Dit heeft geen invloed op uw persoonlijke autoverzekering of de premie die u betaalt voor uw WA- autoverzekering.

Heeft een schade volgens direct schade afhandelen invloed op mijn schadevrije jaren?
Een schade waarbij de tegenpartij aansprakelijk is heeft geen invloed op de door u opgebouwde schadevrije jaren. Uw BM-trede verandert hierdoor niet. Deze schade is niet uw schuld. Dit heeft wel invloed op de schadevrije jaren van de tegenpartij.

Ben ik verplicht de schade te melden bij mijn eigen verzekeraar?
U mag altijd de verzekeraar van de tegenpartij direct aanspreken. Dit staat namelijk in de wet. Het is dus niet verplicht om naar de eigen verzekeraar te stappen. Het aanspreken van de eigen verzekeraar zal het proces wel versnellen. 

Werken alle verzekeraars volgens direct schade afhandelen?
Alle Nederlandse autoverzekeraars gaan werken volgens deze methode. Niet alle verzekeraars werken al vanaf 1 juli 2021 op deze manier. Het wordt fasegewijs ingevoerd. Uiterlijk 1 januari 2022 is directe schade afhandeling bij alle Nederlandse verzekeraars de nieuwe werkwijze.

Wanneer kom ik aanmerking voor directe schadeafhandeling?
Om de directe schadeafhandeling uit te kunnen voeren moet de schade aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste zijn:

  • U heeft een WA-verzekering;
  • U heeft uitsluitend materiële schade aan uw personenauto;
  • De tegenpartij heeft een Nederlands kenteken;
  • De tegenpartij is aansprakelijk voor de schade.

Heb ik nog wel  een schadeinzittenden- en/of rechtsbijstandsverzekering nodig?
Een schadeinzittendenverzekering vergoedt bij een aanrijding de schades voor u, uw passagiers en hun spullen zonder naar de schuldvraag te kijken. Zoals we hebben gezien, speelt bij direct schade afhandelen de schuldvraag nog steeds een rol. Daarnaast geldt WA direct niet voor letselschades. Als u (letsel)schades voor uzelf en uw passagiers snel vergoed wilt krijgen, is het nog steeds verstandig om een schadeinzittendenverzekering af te sluiten.

Een andere veel voorkomende aanvulling bij de autoverzekering is de rechtsbijstandsverzekering auto. Die helpt om schade te verhalen op de tegenpartij. Dat zou met directe schadeafhandeling niet meer nodig zijn. Toch is de rechtsbijstandsverzekering nog  steeds nuttig als u na een ongeval letselschade wilt verhalen. Ook als u rechtshulp wilt wanneer iemand u aansprakelijk stelt voor een schade, kan een rechtsbijstandsverzekering auto u helpen.