Brexit: de gevolgen voor de ondernemer

Brexit: de gevolgen voor de ondernemer

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU). Hoe de Brexit er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk. De onderhandelingen over de uittredingsovereenkomst zijn nog in volle gang. De Brexit kan echter gevolgen hebben voor alle Nederlandse ondernemers. Ook wat betreft uw verzekeringen. Bent u straks goed voorbereid?

Goede voorbereiding
Komt er een harde of zachte Brexit? Dat weet op dit moment niemand. U weet als ondernemer dus ook niet wat de gevolgen zijn voor uw bedrijf. Toch is dat geen reden om passief af te wachten. De Rijksoverheid in samenwerking met VNO-NCW en MKB-Nederland bieden u praktische tips op www.hulpbijbrexit.nl. Daarnaast ontwikkelde de Rijksoverheid een scan die u helpt effecten voor uw bedrijf te ontdekken. Kijk op: https://rvo.regelhulpenvoorbedrijven.nl/brexitimpactscan/.

Productaansprakelijkheid
Heeft de Brexit ook gevolgen voor uw verzekeringen? Dat kan zeker, bijvoorbeeld op het gebied van productaansprakelijkheid.

Als u een product uit het VK importeert, bent u na de Brexit ‘buitenimporteur’. Dat betekent dat u dan volgens de wet niet alleen leverancier bent, maar ook producent. U bent dan aansprakelijk voor schade veroorzaakt door of met het product. Het gaat dan om schade, die is ontstaan, omdat het product gebrekkig is. Het product biedt dan niet de veiligheid, die de klant ervan mag verwachten.

Wij kunnen nu al samen met u kijken naar de manier waarop uw productaansprakelijkheid verzekerd is.