Drones

Drones

We zien ze vaak, vooral in de zomer. Drones boven het zwembad, tuin of camping. Waar moet u op letten met een drone? Wat doet u als u per ongeluk schade veroorzaakt? En aan welke regels moet u zich houden bij het gebruik van een drone?

Voorvallen met drones nemen toe. Soms ook grote incidenten die het nieuws halen. Hoe weet u waar u mag vliegen met uw drone? De Rijksoverheid heeft een kaart beschikbaar gesteld waar u mag vliegen met een drone. Deze dronekaart geeft inzicht welke regels er waar gelden.

Er zijn ook wat algemene regels voor het vliegen met een drone:

  • U mag niet boven autowegen, bebouwing en spoorlijnen vliegen met uw drone. Ook mag u niet vliegen in de buurt van een vliegveld.
  • Denk eraan dat u uw drone altijd moet kunnen zien. Niet alleen om hem goed te kunnen besturen, maar dit is ook echt een regel.
  • Het gewicht van uw drone mag maximaal 4 kilo zijn.

Goed verzekerd

Gebeurt er toch per ongeluk iets? Als uw drone schade veroorzaakt, valt dit vaak onder uw aansprakelijkheidsverzekering. Check wel vooraf of uw drone voldoet aan de eisen, bijvoorbeeld aan het maximum gewicht.

De drone zelf valt onder uw inboedelverzekering, of als u op reis bent onder de reisverzekering. Als u een drone ook buiten het woonhuis wilt verzekeren in Nederland heeft u daar vaak een buitenhuis-dekking voor nodig. Controleer de polisvoorwaarden of bel uw adviseur op (073) 692 47 73 of uw drone wel verzekerd is.