E-bikes zakelijk gebruik

E-bikes zakelijk gebruik

Gebruiken u of uw medewerkers tijdens het werk een e-bike? Weet u of u goed verzekerd bent? Vooral de aansprakelijkheid van e-bikes tijdens zakelijk gebruik is vaak niet goed geregeld. 

Wat is zakelijk gebruik?

Als u de elektrische fiets zakelijk gebruikt dan betekent het dat u de e-bike gebruikt voor het uitoefenen van het beroep of het leveren van dienst. Bijvoorbeeld als u als manager verschillende locaties van het bedrijf op de e-bike bezoekt. Of als logopediste fietst u naar klanten thuis. Als u werknemers in dienst heeft, zoals bijvoorbeeld bezorgers, die tijdens het werk gebruik maken van een elektrische fiets, moeten die ook verzekerd zijn. 

Welke verzekeringen heeft u?

Zakelijke fietsverzekering
Met de zakelijke fietsverzekering kunt u de e-bike verzekeren voor diefstal, schade of pechhulp. Maar bij een ongeval of schade aan anderen, dan valt deze schade niet onder de zakelijke fietsverzekering. Hiervoor heeft u de Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) nodig.

Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven
De Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) sluit u af voor uw bedrijf en beschermt tegen financiële aanspraken van derden. Dit gaat om materiele- en letselschade aan personen en/of materialen die u als ondernemer of één van uw werknemers veroorzaakt.
Maar niet alle AVB-verzekeraars hanteren dezelfde voorwaarden als het gaat om aansprakelijkheid van e-bikes tijdens zakelijk gebruik. Soms wordt schade die is ontstaan bij gebruik van een elektrische fiets uitgesloten. 

Wegam verzekering
Ter bescherming van uw medewerkers heeft u eventueel aanvullend op de AVB een wegam verzekering afgesloten. Biedt deze wegam verzekering dan ook dekking voor schade aan derden die werknemers tijdens werkzaamheden met een e-bike veroorzaken? Helaas niet, want de wegam verzekering geldt alleen voor werknemers die bij de uitvoering van hun werk een motorvoertuig besturen of hiervan in- of opzittende zijn. Schade die werknemers op een e-bike veroorzaken is dus niet verzekerd. 

 

Gebruikt u de e-bikes zakelijk?

Dan is het belangrijk om de voorwaarden van de Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven te controleren. We helpen u hier graag mee en vertellen u wat de specifieke regels zijn en of uw AVB materiaal- en letselschade aan anderen vergoedt na een ongeval met een e-bike.

 

Goed verzekerd

Biedt uw huidige verzekering geen dekking? Dan kunnen we dit indien mogelijk laten aanpassen op uw AVB-verzekeringspolis. Neem contact met ons op voor het uitbreiden van de dekking, zodat uw werknemers die gebruik maken van een e-bike wel verzekerd zijn. U bent dan als werkgever gedekt tegen schade die uw werknemers tijdens werktijd oplopen ongeacht hoe ze zich begeven in het verkeer. Of dit nu in een motorrijtuig is of op een e-bike.