E-step: let op uw aansprakelijkheid

E-step: let op uw aansprakelijkheid

Elektrische steps zijn populair bij kinderen en jongeren. We zien ze steeds vaker op de stoep of openbare weg als vervoermiddel. Maar de meeste e-steps zijn alleen te gebruiken als ‘speelgoed’ in de eigen tuin of op eigen terrein. Ze zijn officieel nog niet toegestaan om deel te nemen aan het verkeer. Wanneer u schade veroorzaakt met een elektrische step bent u dus niet verzekerd. 

Hoe zit het met de verzekering voor e-steps?

Vrijwel alle e-steps die u op straat ziet zijn in Nederland verboden op de openbare weg. Elektrische steps worden namelijk gezien als motorvoertuig. Ze moeten daarom aan voertuigeisen voldoen. De vereisten aan voertuigen zijn in alle EU-landen hetzelfde. Er is nog geen EU-regelgeving voor elektrische steps. Daarom zijn er maar een beperkt aantal type elektrische steps die wel zijn toegestaan op de openbare weg. Sommige landen hebben andere nationale wetgeving zodat wel alle type e-steps zijn toegestaan op de weg.

Er komt nieuwe regelgeving voor de Light Electric Vehicles. De verwachting is dat deze regels per 1 januari 2023 in werking treden.

WA verzekering
In Nederland dient ieder gemotoriseerd voertuig voorzien te zijn van een WA verzekering. Een WA verzekering staat voor Wettelijke aansprakelijkheid. De WA verzekering dekt de schades die u met uw voertuig bij anderen veroorzaakt. De verzekering vergoedt zowel materiële schade als letselschade.

Om een WA verzekering af te kunnen sluiten moet uw elektrische step een Europese type goedkeuring bezitten. Dit betekent dat de elektrische step is goedgekeurd voor het rijden op de openbare weg. Dan krijgt uw elektrische step ook een kentekenplaat.

Gebruikt u de step op de openbare weg?

Neem geen risico’s en kies voor een elektrische step die is goedgekeurd dus een kentekenplaat en WA-verzekering heeft. U vindt bij de RDW een overzicht van de regels en goedgekeurde type steps voor de openbare weg.

RDW overzicht steps
Ron van der Elst

Wilt u meer weten?
Ron van der Elst staat voor u klaar.

Christine Maijers

Wilt u meer weten?
Christine Maijers staat voor u klaar.