ESG: wat is het en wat wordt er verwacht van bestuurders?

ESG: wat is het en wat wordt er verwacht van bestuurders?
Publicatiedatum: 21 juni 2022

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in het bedrijfsleven. De maatschappelijke en politieke druk neemt toe om rekening te houden met ESG-factoren. De verwachting is dat binnen enkele jaren duurzaamheidswetgeving gaat gelden voor zowel grote als kleine organisaties. Hoog tijd dus om over te gaan tot actie. Wat is ESG en wat voor impact hebben de toekomstige richtlijnen?

Wat is ESG?
De afkorting ESG staat voor ‘environmental, social en corporate governance’. Het vat de drie duurzaamheid gerelateerde verantwoordelijkheden van een bedrijf samen: milieu, maatschappij en goed ondernemingsbestuur.
 

Verplichte duurzaamheidsrapportages
In april 2021 nam de Europese Unie de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aan. In deze richtlijn staat dat bedrijven met 250 of meer medewerkers vanaf 2024 verplicht zijn te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. En hierop een onafhankelijke controle op te laten uitvoeren. In het verslag moeten organisaties aandacht besteden aan hun impact op onder andere het klimaat, biodiversiteit en mensenrechten. Een ESG-rapportage gaat vooral over de ‘niet-financiële’ cijfers. Deze CSRD is een vervolg op de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) die al enkele jaren bestond voor een kleinere groep grote bedrijven.

 

Neem contact op

Is uw organisatie klaar voor een ESG-revolutie?
Verschillende ESG-gerelateerde wet- en regelgeving is in aantocht. Voor veel bedrijven betekent dit dat zij snel aan de slag moeten om in 2024/2025 klaar te zijn en te voldoen aan deze verplichting. De implementatie van deze regelgeving kan complex zijn. Rekening houden met ESG-factoren raakt namelijk veel verschillende aspecten van een organisatie. Denk bijvoorbeeld aan het verduurzamen van je panden, C02- uitstoot, risicomanagement, grondstoffen, afvalscheiding en arbeidsomstandigheden. Zet daarom ESG-vraagstukken op de agenda en denk na over het meten, managen en rapporteren van ESG.
 

Voorsorteren op duurzaam ondernemen
Eenduidige ESG richtlijnen en standaarden zijn nog volop in ontwikkeling. Dit biedt kansen voor organisaties om nu al voor te sorteren en de juiste strategische keuzes te maken. Het gaat om veel meer dan alleen rapporteren op duurzaamheid. De wetgeving is erop gericht bewustwording  en beweging te creëren. Richt je op de zaken waar je als bedrijf de grootste maatschappelijke impact hebt – positief of negatief. En ontwikkel daar een visie op. Zorg er daarnaast voor dat u investeert in het werven van nieuwe mensen en het trainen van bestaande mensen.
 

Als bestuurder heeft u een belangrijke rol in deze strategische veranderingen. Wilt u meer weten wat dit betekent voor uw bestuurdersaansprakelijkheid? We vertellen u hier graag meer over in een persoonlijk gesprek.

Neem contact op voor meer vragen

Robbert Schram

Wilt u meer weten?
Robbert Schram staat voor u klaar.

De bouw- en installatiesector is al ruim 20 jaar mijn favoriete werkterrein. Ik neem graag de tijd om uw bedrijf grondig te leren kennen, de risico’s te benoemen en passende verzekeringsoplossingen te creëren. Ik kijk er naar uit om persoonlijk kennis te maken.

Diane Biersteker

Wilt u meer weten?
Diane Biersteker staat voor u klaar.

Wat ik het elke dag het liefste doe is mensen en bedrijven verder helpen. Dit door de combinatie van mijn nieuwsgierigheid, ervaring en kennis. Met het stellen van de juiste vragen zorg ik ervoor dat organisaties risico bewuster handelen. Ik neem mijn klanten graag bij de hand bij het oplossen van risicovraagstukken.