Harde Brexit of toch douane-unie?

Harde Brexit of toch douane-unie?

Afgelopen week overleefde premier May de stemming van haar eigen conservatieve partij. Ze blijft aan en de Brexit-deal staat (voorlopig) nog overeind. Als de Brexit-deal door het Britse kabinet en parlement komt, blijven de Britten tijdelijk onderdeel van de Europese douane-unie. Maar sneuvelt de deal, dan volgt alsnog de harde Brexit.

Brexit-deal: Verenigd Koninkrijk blijft tijdelijk onderdeel van de douane-unie

Een douane-unie biedt u voordelen ten opzichte van een harde Brexit:

  • Vrij verkeer van goederen (geen invoerrechten)
  • Gelijke import- en exporttarieven binnen de douane-unie
  • Geen douanecontroles

Ook al heeft de douane-unie voordelen, u moet toch rekening houden met vertragingen. Er is sprake van vrij verkeer van goederen, maar dit geldt niet voor overige douanecontroles rondom veiligheid, gezondheid en milieu. 

Economische groei aanzienlijk lager bij harde Brexit

Bij een no deal volgt een harde Brexit. Dit betekent een stopzetting van het vrije verkeer van goederen, diensten, kapitaal en personen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU-landen. De Britten zijn hierdoor nog twee jaar bezig met het opstellen en aanpassen van (nieuwe) regelingen. De verwachting is dat de economische groei aanzienlijk lager is in de komende jaren dan bij een zachte Brexit. Ook de exportlanden Ierland, België en Nederland kunnen een lagere economische groei verwachten. De impact op de overige EU-landen ligt lager. 

Hulp bij uw voorbereidingen op de Brexit

Wij adviseren u hulp in te schakelen als u zakendoet met het Verenigd Koninkrijk of als u daar één of meerdere vestigingen heeft. Ongeacht of er een zachte of harde Brexit komt: uw contracten moeten opnieuw beoordeeld worden. De (product)aansprakelijkheid wijzigt en mogelijk moet u van verzekeraar en verzekering veranderen. Onze specialisten helpen u graag, ook bij het afsluiten van eventuele lokale verzekeringen. 

Contact

Schakel onze hulp in door contact op te nemen met uw adviseur. Wilt u liever zelf de voorbereiding doen? Dan kunt u gebruikmaken van de bestaande hulpmiddelen: www.hulpbijbrexit.nl en de brexitimpactscan