Helmplicht voor alle scooters per 1 januari 2023

 Helmplicht voor alle scooters per 1 januari 2023

Helmplicht voor alle scooters per 1 januari 2023

Alle scooterrijders en passagiers moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm dragen. De overheid stelt deze verplichting in omdat ze hopen dat hiermee het aantal verkeersdoden en verkeersgewonden onder scooterrijders omlaag gaat. Heeft u nu een snorscooter? Dan kunt u kiezen uit twee type helmen. 

Snorscooter/ snorfiets

Deze mag maximaal 25 kilometer per uur rijden en is te herkennen aan een blauwe kentekenplaat. Snorfietsers (25km) mogen op het fietspad rijden, omdat zij minder hard kunnen rijden dan bromfietsers. In Amsterdam en Utrecht moeten snorfietsers de rijbaan op (daar geldt nu al helmplicht).

Met ingang van 1 januari 2023 is het dragen van een goedgekeurde brom/motorfietshelm of een goedgekeurde speed-pedelec-helm overal in Nederland wettelijk verplicht. 

  • Een goedgekeurde brom/motorfietshelm is te herkennen aan een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. 
  • Een goedgekeurde speed-pedelec-helm is voorzien van een markering overeenkomstig NTA 8776:2016.

 

Bromscooter/ bromfiets

Een bromfiets mag maximaal 45 kilometer per uur rijden en is te herkennen aan een gele kentekenplaat. Een bromfiets heeft of een verbrandingsmotor van maximaal 50cc of een elektromotor met een maximumvermogen van 4kW. U mag niet met uw brommer (45km) op het fietspad rijden. Het dragen van een goedgekeurde brom/motorfietshelm is overal wettelijk verplicht.

U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om op een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel te mogen rijden. Heeft u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.

 

Belangrijk voor uw verzekering 

  • Heeft u een scooter voor uw zoon of dochter die jonger is dan 25? Dan moet u deze als hoofdbestuurder opgeven. Ook als uw kind er soms op rijdt. Veel verzekeraars vergoeden bij een ongeval de schade anders niet.
  • Soms wordt de motor van een scooter opgevoerd zodat er harder mee gereden kan worden. Dat kan wel, maar dat mag dus niet. Bij een ongeval kunt u problemen krijgen met uw WA-verzekering.
  • Uw scooter moet altijd WA- verzekerd worden. Zo bent u verzekerd voor schade aan anderen. Het is ook mogelijk om de scooter, bromfiets of high speed e-bike uitgebreider te verzekeren voor diefstal en schade. 
  • Een scooterverzekering bouwt aparte schadevrije jaren op. Schadevrije jaren van de autoverzekering kunt u niet meenemen naar uw scooterverzekering. Schadevrije jaren uit een eerdere scooter- of bromfietsverzekering kunt u wel meenemen.