Het Ziekteverzuimpercentage in 2023

Het Ziekteverzuimpercentage in 2023
Het Ziekteverzuimpercentage in 2023

Het Ziekteverzuimpercentage in 2023

Het jaar 2023 is alweer in volle gang en het is tijd om eens een blik te werpen op het ziekteverzuimpercentage in Nederland. Het ziekteverzuimpercentage is een belangrijke maatstaf voor organisaties, omdat het de impact van ziekte op de werkvloer weergeeft en kan helpen bij het identificeren van mogelijke gezondheids- en welzijnsproblemen binnen verschillende sectoren

Volgens recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het ziekteverzuimpercentage in Nederland 5,7% in het eerste kwartaal van 2023. Dit betekent dat van elke 1000 werkdagen er gemiddeld 57 zijn verzuimd vanwege ziekte. Hoewel dit percentage lager is dan het hoogtepunt van 6,3 procent in dezelfde periode in 2022, is het ziekteverzuim vergeleken met de voorgaande jaren nog steeds hoger. 

Zorgsector

Laten we eens kijken naar een specifieke sector waar het ziekteverzuim in 2023 significant hoger ligt dan het landelijke gemiddelde: de zorgsector. De zorgsector heeft traditioneel gezien te maken met een relatief hoog ziekteverzuim vanwege de fysieke en emotionele belasting van het werk. Volgens het CBS bedroeg het ziekteverzuimpercentage in de zorgsector maar liefst 6,7% in het eerste kwartaal van 2023. 

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het hoge ziekteverzuim in de zorgsector. Ten eerste vereist het werk in de zorg vaak intensieve lichamelijke inspanning, wat kan leiden tot fysieke klachten en blessures bij werknemers. Daarnaast hebben zorgprofessionals vaak te maken met emotionele belasting door de complexe en soms stressvolle situaties waarmee ze geconfronteerd worden. Dit kan leiden tot mentale uitputting en burn-out.


Mogelijke strategieën om het ziekteverzuim terug te dringen

Om het ziekteverzuim in de zorgsector terug te dringen, is het essentieel dat organisaties binnen deze sector zich richten op het waarborgen van de gezondheid en het welzijn van hun werknemers. Hier zijn enkele mogelijke strategieën die kunnen helpen:

  • Amplitie: Het versterken van de positieve aspecten van werk. Het gaat om het bevorderen van plezier, betrokkenheid en motivatie bij werknemers. Door te investeren in amplitie kunnen organisaties het welzijn en de tevredenheid van hun werknemers vergroten.
     
  • Preventie en voorlichting: Zorg voor goede voorlichting over ergonomie, tiltechnieken en het belang van een gezonde levensstijl. Investeer in training en workshops om werknemers bewust te maken van risicofactoren en hoe ze deze kunnen vermijden.
     
  • Werkplekoptimalisatie: Creëer een werkomgeving die de gezondheid en het welzijn van werknemers bevordert. Zorg voor ergonomische hulpmiddelen, voldoende pauzemogelijkheden en een goede werk-privébalans.
     
  • Ondersteuning en begeleiding: Bied werknemers de nodige ondersteuning bij het omgaan met de emotionele belasting van het werk. Stel interne programma's beschikbaar die gericht zijn op stressmanagement, veerkracht en het voorkomen van burn-out.
     
  • Open communicatie: Moedig een cultuur van open communicatie aan, waar werknemers zich veilig voelen om hun gezondheidsproblemen en zorgen te bespreken. Dit kan helpen bij het vroegtijdig signaleren van mogelijke problemen en het bieden van passende ondersteuning.


Investeren loont

Door te investeren in de gezondheid en het welzijn van werknemers, kunnen organisaties het ziekteverzuim terugdringen en de productiviteit en tevredenheid van hun personeel vergroten. Volgens internationaal onderzoeksbureau Gallup kan elke geïnvesteerde euro binnen twee jaar zo’n vijf euro aan rendement opleveren. 

Waar veel bedrijven in de zorgsector echter mee worstelen is het vinden van een goed startpunt. Wat pak je als eerste aan, welke strategie heeft het snelst effect of de meeste impact? Vaak worden er -externe- duurbetaalde en arbeidsintensieve onderzoeken uitgevoerd om zo’n startpunt te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een Medewerker onderzoek (DIX/TNO), een PMO, Arborapportages en/of een Medewerkers tevredenheidsonderzoek. Maar al deze onderzoeken geven geen compleet beeld. 

 

Duurzame inzetbaarheid model

VLC & Partners heeft daarom een model ontwikkeld dat algemene data over het verzuim in Nederland combineert met de basisgegevens die een werkgever van elke medewerker heeft. Met de uitkomsten ligt er een ideaal startpunt voor beleid: waar kun je het beste in investeren, op welke manier, wat kost het en wat levert het op? Met die inzichten kan HR ook Finance meenemen in nut en noodzaak van de investering in duurzame inzetbaarheid. 

Het model werkt voor bedrijven in alle sectoren met meer dan 100 werknemers. Heeft u interesse in hoe het model u kan helpen? Neem dan contact op met Daniël Rijnbeek. 

Meer over duurzame inzetbaarheid
Daniël Rijnbeek

Wilt u meer weten?
Daniël Rijnbeek staat voor u klaar.

Mijn eerste vragen aan een werkgever zijn altijd: Vindt u sociale zekerheid een leuk onderwerp? en: Zijn verzuimbeleid en verzuimbegeleiding uw favoriete bezigheid? Voor mij is het antwoord op beide vragen een volmondig ja! Verder ben ik bestuurslid van de Beroepsfederatie RADI en docent duurzame inzetbaarheid bij het NIDI. Ik ondersteun dan ook veel werkgevers en HR-professionals met hun duurzaam inzetbaarheidsbeleid voor de medewerkers.