Kettingbotsing. Wie is aansprakelijk?

Kettingbotsing. Wie is aansprakelijk?
Publicatiedatum: 9 september 2019

De naderende herfst kan automobilisten trakteren op mistbanken, mistflarden en beperkt zicht. Met mist neemt de kans op een kettingbotsing behoorlijk toe. Maar wie uiteindelijk aansprakelijk is voor de schade, dat is niet altijd duidelijk.

Als u met uw auto achter op een andere auto botst, bent u in de regel aansprakelijk voor de schade. U bent namelijk verplicht voldoende afstand te houden tot uw voorligger om een aanrijding te voorkomen. De schade van de tegenpartij wordt dan vanuit uw WA-verzekering vergoed indien u aansprakelijk bent. Maar stel nu dat u op tijd gestopt bent, maar u wordt zelf van achteren aangereden. Wat als uw auto dan doorschuift en u alsnog uw voorligger raakt? Bent u dan ook aansprakelijk?

Gewone aansprakelijkheidsregels

Bij een kettingbotsing gelden de normale regels voor aansprakelijkheid. Dat betekent wanneer u tegen een auto aanrijdt u aansprakelijk bent voor de schade. Als u doorschuift tegen uw voorligger door een aanrijding van een andere partij achter u, zal de schade verhaald worden op degene die het ongeluk veroorzaakt heeft.

Goed verzekeren

In mist is de kans op een ongeval groter. Er is niet altijd sprake van een kettingbotsing, u kunt ook slippen als de mist aan vriest of u kunt tegen een paal rijden. Of u de schade dan vergoed krijgt, hangt af van de gekozen dekking, W.A., beperkt casco of volledig casco. Neem contact met ons op voor advies over een passende autoverzekering.