Rechtsbijstandsverzekering consument en wonen

Rechtsbijstandsverzekering consument en wonen
Publicatiedatum: 27 februari 2023

Het gebeurt regelmatig dat mensen ongewenst aan contracten met een energiemaatschappij vastzitten of dat er oplichterij plaatsvindt. Als gevolg hiervan kunnen de kosten hoog oplopen. Een rechtsbijstandverzekering met de module consument & wonen helpt u bij juridische conflicten.

Wat heeft u aan een rechtsbijstandsverzekering?

Een juridisch specialist kan voorkomen dat conflicten escaleren en eventuele financiële schade aanzienlijk beperken. Zeker wanneer het gaat om geschillen rondom consumentenzaken of uw woning kan een goede rechtsbijstandverzekering een wereld van verschil maken. Een juridisch specialist kan voorkomen dat conflicten escaleren en eventuele financiële schade aanzienlijk beperken.

Wanneer u in een conflictsituatie terechtkomt, is het belangrijk om te weten wat uw rechten en plichten zijn. U wilt dat uw woning natuurlijk zo goed mogelijk verzekerd is bij schade door brand, storm of bij een inbraak. Maar hoe goed bent u verzekerd tegen financiële schade als gevolg van een conflict met uw energiemaatschappij of aannemer? 

Een rechtsbijstandverzekering is een belangrijke aanvulling op uw verzekeringspakket, omdat veel conflicten te maken hebben met consumentenzaken en rondom uw woning. Het bijsluiten van een rechtsbijstandverzekering kan daarom een goed idee zijn.
 

Wonen

Een rechtsbijstandverzekering kan bij verschillende situaties worden ingezet. Met de module ‘wonen’ dekt uw rechtsbijstandverzekering conflicten rondom vastgoed. Dergelijke conflicten kunnen bijzonder ingrijpend en kostbaar zijn. 

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van veelvoorkomende scenario’s waar een goede rechtsbijstandverzekering wonen belangrijk bij kan zijn. Het kopen van een woning kan helaas gepaard gaan met juridische conflicten, zowel bij de aankoop van nieuwbouw als bestaande bouw. Denk aan conflicten rondom:
• Datum van oplevering en/of sleuteloverdracht;
• Verborgen gebreken;
• Meerwerk dat niet volgens afspraak is uitgevoerd;
• Gebreken bij oplevering nieuwbouw.
• Verbouwing van uw woning

Wanneer u investeert in een (grote) verbouwing, liggen conflicten met aannemers helaas altijd op de loer. Van een nieuwe badkamer tot het vervangen van uw dak of zelfs bij het verduurzamen van uw woning. Een verbouwing is vaak al stressvol en kostbaar genoeg zonder dat er conflicten ontstaan. Wanneer er toch onenigheid is met bijvoorbeeld een aannemer, kunnen de gevolgen groot zijn. Met een goede rechtsbijstandverzekering bent u onder andere gedekt bij de volgende conflictsituaties:
• Niet nagekomen afspraken van de aannemer rondom oplevering;
• Defecten of onvolledigheden bij oplevering project;
• Gebruik verkeerde materiaal;
• Nevenschade door verbouwwerkzaamheden;
• Onenigheid rondom facturatie.
• Naast de bovengenoemde zaken vergoedt uw rechtsbijstandverzekering dankzij de module ‘wonen’ u ook de kosten voor de inzet van juristen bij conflicten met uw buren, bijvoorbeeld over de erfafscheiding of bij overlast. Daar vallen geschillen met gemeentelijke instanties ook onder. 
 

Consumentenzaken

Een andere belangrijke module betreft rechtsbijstand bij consumentenzaken. Hierbij worden de kosten voor rechtshulp vergoed bij onder meer de volgende conflictsituaties:
• Spullen/inboedel. Bijvoorbeeld conflicten rondom de aankoop van spullen, al dan niet via internet;
• Dienstverleners/abonnementen. Denk aan onenigheid met uw energieleverancier of onderhoudscontracten;
• Familiezaken. Conflicten over een erfenis of voogdij;
• Conflicten over schades. Hier vallen ook de juridische kosten onder die u maakt om uw onschuld te bewijzen;
• Tuchtzaken. Conflicten rondom psychische of lichamelijke zaken, zoals bedreiging of intimidatie.
 

Rechtsbijstand verzekeren

Het is zeer eenvoudig om de rechtsbijstandsmodule ‘Consument & Wonen’ bij te sluiten op uw nieuwe of bestaande verzekeringspakket. 
Uiteraard dient u de polisvoorwaarden goed te controleren op welke juridische kosten bij verschillende conflictsituaties worden gedekt. Conflictsituaties die bijvoorbeeld niet onder de module Consument & Wonen vallen zijn verkeer, werk/inkomen en fiscaal. 

Onze experts adviseren u graag over alle dekkingen en aanvullende mogelijkheden van een rechtsbijstandverzekering.

 

Maak een afspraak
Tom Nierstrasz

Wilt u meer weten?
Tom Nierstrasz staat voor u klaar.

Het mooiste aan mijn werk is het persoonlijke contact met klanten en de afwisseling. Het geeft voldoening als ik een verzekeringsoplossing voor de klant bied waar de klant goed mee is geholpen. Onze adviseurs werken exclusief samen met internationaal gerenommeerde verzekeringsmaatschappijen. We zijn gespecialiseerd in het verzekeren van kunst, verzamelingen en kostbare bezittingen.