Registratie- en kentekenplicht (land)bouwvoertuigen

Registratie- en kentekenplicht (land)bouwvoertuigen
Publicatiedatum: 20 september 2021

Sinds 1 januari 2021 geldt de registratie- en kentekenplaatplicht van (land)bouwvoertuigen. Ook moeten MMBS-en/mobiele machines (motorrijtuig met beperkte snelheid), zoals bepaalde veegmachines, geregistreerd worden. Tot 31 december 2021 kunt u bestaande (land)bouwvoertuigen zonder keuring registreren via de website van de RDW. Bestaande voertuigen die na 31 december 2021 worden geregistreerd zullen een keuring bij een van de RDW-keuringsstations ondergaan.

Waarom wordt de kentekenplicht ingevoerd voor deze categorie?
Landbouwvoertuigen rijden regelmatig op de openbare weg (en in milieuzones). Ze worden volop gebruikt voor andere activiteiten dan landbouw, zoals kiepautovervoer en transporttaken. Activiteiten die ook met voertuigen worden uitgevoerd die wél moeten voldoen aan vele wettelijke eisen.

Het is van groot belang om de handhaving op veiligheids- en milieuaspecten te verbeteren. Daarnaast is het noodzakelijk voor handhaving van typegoedkeuring: nieuwe voertuigen mogen alleen de weg op als ze aantoonbaar voldoen aan Europese Richtlijnen, maar dat is door het ontbreken van een voertuigregistratie niet te handhaven.

Tot slot vallen er helaas ook (dodelijke) slachtoffers bij ongevallen met landbouwvoertuigen. Een kenteken heeft ook preventieve werking, want de bestuurder kan niet ontraceerbaar onverantwoordelijke gedrag vertonen.

Wat betekent dit voor uw (land)bouwvoertuigen?

Vanaf 1 januari 2021 geldt de registratieplicht voor:

  • Land- en bosbouwtrekkers
  • Land- en bosbouwaanhangwagens
  • Verwisselbare getrokken uitrustingsstukken
  • Motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS)
  • Mobiele machines (nieuwe categorie)

Bestaande voertuigen
Tussen 1 januari en 31 december 2021 kunt u bestaande (land)bouwvoertuigen zonder keuring registreren via de website van de RDW. Bestaande voertuigen die na 31 december 2021 worden geregistreerd zullen een keuring bij een van de RDW-keuringsstations ondergaan.

Nieuwe objecten
Voor nieuwe voertuigen zal gelden dat de verkopende partij zorg zal dragen voor de registratie van het voertuig.

APK-plicht
Met de invoering van de APK-plicht (mei 2021) zullen (land)bouwvoertuigen die een maximumsnelheid van 40 km/h of hoger hebben ook moeten voldoen aan de APK-plicht.

Wat zijn de gevolgen voor uw verzekering?
Verzekeraars zijn verplicht om de registratie te koppelen aan uw aansprakelijkheidsverzekering, dit zal via uw assurantiemakelaar verlopen. Het is belangrijk dat u binnen 28 dagen na registratie van het voertuig bij de RDW, het kenteken alsmede de meldcode met uw assurantiemakelaar communiceert zodat zij zorg kunnen dragen voor de koppeling. 

Benieuwd naar de gevolgen voor uw (land)bouwvoertuigen? Neem dan contact op met uw adviseur bij VLC & Partners.