Schadevrije jaren gemakkelijker overdragen in 2022

Schadevrije jaren gemakkelijker overdragen in 2022
Publicatiedatum: 20 december 2021

Bij de autoverzekering bouwt de verzekeringnemer van de autoverzekering de schadevrije jaren op. Terwijl vaak beide partners in de auto rijden. De hoogte van de premie van de autoverzekering hangt onder meer af van het aantal schadevrije jaren. Deze opgebouwde schadevrije jaren gaan verloren bij overlijden en bij een echtscheiding heeft maar één van de partners er recht op. Vanaf 1 januari 2022 verandert dit.

 

Wat verandert er in 2022?

Vanaf 1 januari 2022 is het mogelijk om opgebouwde schadevrije over te dragen aan de achterblijvende partner bij overlijden of om deze te verdelen onder de ex-partners bij een echtscheiding. Dit geldt ook voor schadevrije jaren uit het buitenland of door leasen.

Wilt u gebruik maken van het verdelen of overdragen?

• U moet dan een verzoek indienen bij ons. Bij een echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap kunnen schadevrije jaren worden verdeeld. De partner die verzekeringnemer  is, bepaalt dan wat de verdeelsleutel wordt, en deze moet dan een afstandsverklaring aanleveren bij de verzekeraar. 

• Het overnemen van de schadevrije jaren van een leaseauto kan met een leaseverklaring worden geregeld. 

• Voor de opgebouwde schadevrije jaren uit het buitenland leveren Europese verzekeraars op aanvraag een verklaring die kan worden ingediend bij de Nederlandse verzekeraar.

• U kunt schadevrije jaren overdragen aan de partner die op hetzelfde adres geregistreerd stond en een rijbewijs heeft.

Heeft u hier vragen over? Neem contact op met onze adviseurs