Update pensioenakkoord

Update pensioenakkoord
Publicatiedatum: 22 juni 2022

Recent is het Pensioenakkoord als wetsvoorstel “Wet toekomst pensioenen” naar de Tweede Kamer gestuurd. Afhankelijk van de wetsbehandeling in de Tweede en Eerste Kamer, gelden de regels naar verwachting vanaf 1 januari 2023. De nieuwe regels hebben gevolgen voor alle pensioenregelingen in Nederland.

Er geldt voor verzekerde pensioenregelingen een overgangsperiode van 4 jaar om aan deze nieuwe wet te voldoen. Uiterlijk 1 januari 2027 moeten alle pensioenregelingen zijn aangepast. Wij adviseren u echter om niet tot eind 2026 te wachten. U krijgt voldoende tijd, maar u zult ingewikkelde keuzes moeten maken.

U kunt een geheel nieuwe pensioenregeling opzetten voor al uw medewerkers. Of u kunt gebruik maken van de overgangsregeling en alleen voor nieuwe medewerkers een geheel nieuwe pensioenregeling opzetten. Het nabestaandenpensioen moet u in ieder geval aanpassen.

Met het Impactrapport Pensioen geven wij u inzicht op maat voor uw onderneming en kijken we naar uw specifieke vraagstelling en situatie.
Moet u nu meteen in de startblokken staan op 1 januari 2023? In de meeste gevallen niet. VLC & Partners helpt u graag bij het bepalen van de prioriteit en maken van een tijdsplanning.

 

Neem contact op

Het aflopen van het huidige pensioencontract is een natuurlijk moment om de pensioentoezegging aan te passen op de nieuwe wetgeving. Bij een pensioencontract voor onbepaalde tijd kunt u het contract tussentijds wijzigen. Er kunnen situaties zijn waarbij het wenselijk is aanpassingen op een eerder of later moment te doen.
 

1 januari 2023 is haalbaar, maar zorgvuldigheid gaat boven snelheid.

Het zomerreces van de Tweede Kamer is van 8 juli tot 6 september. Wij verwachten dat er daarna meer duidelijkheid komt over het haalbaar zijn van de ingangsdatum van 1 januari 2023.
Onze visie is dat er nog veel onduidelijkheden zijn en dat zorgvuldigheid nog veel tijd gaat kosten.
En de rente stijgt! Als pensioenfondsen weer mogen indexeren dan verminderd dat de druk op het snel invoeren van deze wet.

Hebt u vragen? Onze specialisten beantwoorden ze graag.

5985

Neem contact op voor meer vragen

Michel Kamps

Wilt u meer weten?
Michel Kamps staat voor u klaar.

Bij mij stroomt er pensioen door mijn aderen. Met ruim 15 jaar ervaring weet ik van de hoed en de rand en sta ik klaar om iedere vraag te beantwoorden.