Verzekeringstips voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's)

Verzekeringstips voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's)
Verzekeringstips voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's)

Verzekeringstips voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's)

Waterschade, stormschade en ruitschade: deze vormen van schade zijn helaas bekend terrein voor woningen binnen een Verenigingen van Eigenaren (VvE's). Als VvE draagt u samen met uw medebewoners de risico's en daarbij horen passende verzekeringen. Maar welke verzekeringen heeft uw VvE afgesloten en welke zijn wellicht ook handig? Bram Rek, Intern accountmanager MKB en expert op dit gebied, deelt graag wat er nou belangrijk is voor een VvE.

Laat uw gebouw taxeren

Bram raadt alle VvE's aan om een taxatie te laten uitvoeren. Hoewel dit verplicht is voor monumentale panden, is het ook bij andere gebouwen handig om uit te laten voeren. Hierdoor kan het verzekerde bedrag worden vastgesteld. Uit de praktijk blijkt dat veel mensen niet volledig op de hoogte zijn van alle details van hun pand, zoals de materialen van de vloeren. Een taxatie legt deze zaken vast, waardoor dit staat vermeld op de polis en hier geen discussie over kan ontstaan.
 

Kies voor een volledig verzekeringspakket

Voor de verzekeraars van het VvE pakket is een gebouwenverzekering en aansprakelijkheidsverzekering verplicht. De gebouwverzekering dekt schade aan het gebouw, zoals het dak, de gevel, trappenhuizen en fundering, veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, storm of wateroverlast. De aansprakelijkheidsverzekering dekt het financiële risico door schade die ontstaat aan derde. Denk hierbij aan schade die ontstaat door achterstallig onderhoud aan het gebouw of gemeenschappelijke ruimtes waarbij iets losraakt. Een voorbeeld hiervan is schade door achterstallig onderhoud, zoals een losse trapleuning, waardoor iemand letsel oploopt.

Naast deze verplichte verzekeringen bieden veel verzekeraars pakketten aan speciaal voor VvE's. Bram adviseert om voor zo'n verzekeringspakket te kiezen, waarbij bijvoorbeeld ook een glasverzekering, rechtsbijstand en bestuursaansprakelijkheidsverzekering zijn inbegrepen. Het is tevens belangrijk dat de verzekeringen aansluiten bij de specifieke risico's van het gebouw. Heeft uw gebouw bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan kan een milieuschadeverzekering van pas komen voor het geval de zonnepanelen brand veroorzaken.
 

Zorg voor een solide financiële basis

Een gezonde VvE impliceert niet alleen overleg over belangrijke beslissingen, maar ook voldoende financiële reserves. Deze reserves kunnen worden gebruikt voor onder andere verduurzaming, onderhoud en onverwachte kosten.
 

Een uitgebreide verzekeringsoplossing

VLC & Partners biedt een uitgebreid pakket voor Verenigingen van Eigenaren, bestaande uit de verplichte gebouw- en aansprakelijkheidsverzekering, en aanvullende verzekeringen zoals een verzekering voor eigenarenbelang, bestuursaansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering. Wij nemen graag de verschillende opties met u door. 

Wilt u meer weten over de verzekeringsopties voor uw VvE? 

Bram Rek

Wilt u meer weten?
Bram Rek staat voor u klaar.