Vroegpensioen

Vroegpensioen
Publicatiedatum: 26 augustus 2019

Ik hoor u al denken: vroegpensioen, we gaan toch juist later met pensioen? Nou nee hoor, dat bepaalt u nog altijd helemaal zelf. Natuurlijk moet het financieel gezien wel kunnen maar voor de huidige 55+’er kan dat best wel meevallen. U heeft meer pensioen opgebouwd dan u denkt.

Vroegpensioen is een woord uit het verleden, vandaag de dag gaat het om het zelf kiezen van uw eigen moment van pensionering. Op zich fijn dat u dat zelf mag kiezen, maar ook lastig want hoe doet u dat dan? Wanneer kunt u met pensioen en hoeveel pensioen krijgt u dan? Daar komt best veel bij kijken want u heeft veel en ingewikkelde keuzemogelijkheden.

  1. Keuze pensioendatum.

U hoeft niet per se tot uw pensioenleeftijd te blijven werken. U kunt eerder stoppen met werken, bijvoorbeeld omdat u geen zin meer heeft om nog langer door te werken. Of omdat uw partner de pensioengerechtigde leeftijd al heeft bereikt en u samen van veel vrije tijd willen gaan genieten. U kunt ook blijven doorwerken als u het nog leuk vindt om te blijven werken of als uw partner nog niet de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.

Uw arbeidscontract loopt in principe pas af bij het bereiken van uw AOW gerechtigde leeftijd. De pensioenuitkeringen kunt u ook eerder of later laten ingaan, precies op het moment dat u ze nodig heeft.

      2. Hoog/laag-uitkering

Het is ook mogelijk om gedurende een aantal jaren te kiezen voor een hogere pensioenuitkering om daarna, voor de rest van uw leven, een lagere pensioenuitkering te ontvangen.

     3. Uitruilen

En dan heb ik het nog niet over het zogenaamde omzetten van het opgebouwde partnerpensioen in een extra ouderdomspensioen, ook wel uitruil genoemd. Als u geen partner heeft of niet meer hebt dan kan dit verstandig zijn om te doen.
 

Naast de verschillende pensioen keuzemogelijkheden heeft u ook te maken met uw specifieke persoonlijke omstandigheden. Wanneer loopt uw hypotheek af? Heeft u dan uw volledige hypotheek afgelost? Heb u nog spaargeld? En als tweeverdiener wordt het u nog ingewikkelder gemaakt, u heeft dan twee pensioenuitkeringen en heeft ineens twee keer zoveel te kiezen. Om een goede keuze te kunnen maken is het handig en voor de meesten van ons op zijn minst verstandig om daar, tegen de tijd dat het echt serieus gaat worden, deskundige hulp bij te halen.

Doe dat want u krijgt maar één keer een moment om het inkomen voor de rest van uw leven op de jouw best passende manier vast te stellen. Daarna moet u het er maar mee doen. Laat het moment niet lopen en doe die investering in een goede adviseur en geniet nog jarenlang van je pensioen.