Aansprakelijkheidsverzekering: 5 redenen waarom u deze niet kunt missen

Aansprakelijkheidsverzekering: 5 redenen waarom u deze niet kunt missen
Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering

Vijf redenen waarom u deze niet kunt missen
Publicatiedatum: 17 januari 2024

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade toegebracht aan derden of hun eigendommen. Deze verzekering is in Nederland niet verplicht. Uit cijfers van het marktonderzoekbureau Ipsos blijkt dan ook dat ruim 640.000 Nederlanders geen aansprakelijkheidsverzekering hebben. Deze groep omvat voornamelijk jongeren of mensen met een lager inkomen, terwijl het juist belangrijk is dat zij zich verzekeren om financiële problemen te voorkomen. Daarnaast biedt een aansprakelijkheidsverzekering nog andere voordelen. In dit artikel geven we vijf redenen waarom het verstandig is een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) af te sluiten. 

Voordelen van een Aansprakelijkheidsverzekering

1. Betaalbare premie en uitgebreide dekking

Een aansprakelijkheidsverzekering kost vaak slechts enkele euro's per maand. Daarnaast gaat de betaalbare premie hand in hand met een uitgebreide dekking. De meeste verzekeraars bieden twee opties aan: een dekking van schade tot 1,25 miljoen of 2,5 miljoen euro. Wij adviseren altijd de dekking van 2,5 miljoen euro. En kies bij voorkeur voor een verzekering zonder eigen risico om financiële verrassingen volledig te voorkomen. De extra premie hiervoor is vaak gering. 
 

2. Voorkom onnodige kosten en complicaties

Een ongeluk kan iedereen overkomen. Helaas kunnen de kosten, met name bij letselschade, aanzienlijk oplopen. Hoewel ziekenhuiskosten gedekt zijn door de zorgverzekering, geldt dit niet voor kosten op andere vlakken, zoals gemiste werkdagen of aanpassingen aan de woning. In extreme gevallen kunt u zelfs aansprakelijk worden gehouden voor het volledige inkomen dat iemand misloopt bij blijvende arbeidsongeschiktheid. Dit kan zomaar tonnen aan schade opleveren. Voorkom dus dat u de rest van uw leven met een financiële schuld blijft zitten. Dit is niet alleen nadelig voor uzelf maar ook voor de tegenpartij die jarenlang moet wachten op compensatie.
 

3. Dekking voor uzelf én uw kinderen

Of het nu gaat om een klein kind dat iets kapotmaakt of oudere kinderen die bewuster zijn van hun gedrag, schade door kinderen kan altijd voorkomen. Tot 14 jaar zijn ouders aansprakelijk voor materiële en immateriële schade aan derden, ook als de ouders gescheiden zijn. Het feit dat ouders gescheiden zijn, verandert niets aan het wettelijke aansprakelijkheidsrisico. Deze aansprakelijkheid staat los van afspraken die ouders onderling hebben gemaakt over waar het kind verblijft en wie er verantwoordelijk is voor de verzekeringen. Daarom is het verstandig dat beide ouders in geval van scheiding een aansprakelijkheidsverzekering met dekking voor hun kinderen afsluiten. Een gezinsverzekering is overigens niet veel duurder dan een verzekering voor een alleenstaande.
 

4. Huisdieren zijn ook gedekt

Huisdieren zijn meestal ook meeverzekerd bij een aansprakelijkheidsverzekering. Het is belangrijk te realiseren dat huisdieren op verschillende manieren schade kunnen veroorzaken. Een hond kan bijvoorbeeld een tuin omgraven, een antieke vaas bij de buren omstoten of iemand bijten. Let wel op dat de verzekering alleen schade dekt die veroorzaakt wordt door het eigen gedrag van het huisdier. Dit geldt dus niet als het dier een commando heeft opgevolgd. Dan is degene die het commando gaf aansprakelijk voor eventuele schade. 
 

5. Belangrijk voor huiseigenaren

Als huiseigenaar is het belangrijk dat u verzekerd bent voor de schade die uw woning kan aanrichten. Een voorbeeld om dit te verduidelijken. Tijdens een storm komt het dak los van de garage. Een deel van het dak komt op een fietser terecht. U bent als eigenaar van de woning aansprakelijk voor deze schade. Omdat de garage onderdeel uitmaakt van uw eigen woning is deze meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering.  

 

Tip: Heeft u al een aansprakelijkheidsverzekering? 

Controleer dan uw polis;
• Heeft u de juiste dekking van 2,5 miljoen euro? Zo niet, dan kunt u verhogen.
• Zijn alle gezinsleden verzekerd? Controleer of gezinsdekking op de polis staat.
• Heeft u een  tweede woning of verhuurde woning?  Dan is het belangrijk om te controleren of de polis hier ook dekking voor biedt. 

 

We helpen u graag

Kortom, ondanks dat het niet verplicht is, wordt een aansprakelijkheidsverzekering sterk aangeraden. De lage premie in combinatie met een uitgebreide dekking zorgen ervoor dat u onnodige kosten kunt vermijden en gedekt bent voor allerlei onverwachte situaties. Bovendien zijn huisdieren en kinderen mee te verzekeren. Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is niet alleen een verstandige beslissing op korte termijn, maar een investering in gemoedsrust en financiële stabiliteit op de lange termijn. 

Neem contact op
Vera Galiart

Wilt u meer weten?
Vera Galiart staat voor u klaar.

Benieuwd hoe we uw specifieke vraagstuk aanpakken? We gaan het gesprek graag met u aan. En met alle verzekeringen onder één dak bent u verzekerd van gemak en overzicht. Ik help u graag verder in een persoonlijk gesprek!