Arbeidsongeschiktheidsverzekering: tips om uw verzekering betaalbaar te houden

Arbeidsongeschiktheidsverzekering: tips om uw verzekering betaalbaar te houden

Veel professionals hebben bericht over de premieverhoging van hun arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) van de verzekeraar ontvangen. De premieverhoging is in veel gevallen aanzienlijk en gaat in begin 2023. De ingangsdatum is afhankelijk van de datum waarop het nieuwe (jaar)contract ingaat.

Vier tips om uw arbeidsongeschiktheidsverzekering betaalbaar te houden

1. Kijk of u tussentijds kan oversluiten 
Wist u dat u uw arbeidsongeschiktheidsverzekering na een premieverhoging tussentijds kunt oversluiten naar een andere verzekeraar? Zo kunt u sneller besparen op uw premie. In sommige gevallen kunt u wel tot 40% besparen op uw premie. Heeft u een jaarcontract? Dan is uw verzekering maandelijks opzegbaar. 

2. Blijf kritisch
Heeft u vermogen en reserves opgebouwd? Bepaal welke periode u zelf kunt overbruggen en overweeg dan een langere eigen risico termijn, een lagere eindleeftijd of bespaar op de indexatie van de polis. Kijkt u ook eens kritisch naar de hoogte van uw verzekerd bedrag.

3. De premie is fiscaal aftrekbaar
De premie die u voor een AOV betaalt is fiscaal aftrekbaar, voor de vennootschaps- of inkomstenbelasting. Op basis van uw persoonlijke situatie kan uw adviseur de verschillende mogelijkheden met u doornemen.

4. Controleer periodiek of alles klopt
Wisseling in uw zakelijke of privé situatie? Uit ervaring weten wij dat het belangrijk is om periodiek te kijken of uw AOV nog in overeenstemming is met uw persoonlijke situatie. Het is mogelijk dat veranderingen zoals uw inkomenssituatie, uitgavenpatroon of wensen, van invloed zijn op uw AOV.
 

Neem contact met ons op

Persoonlijk advies over besparen op uw arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Joost Klunder

Wilt u meer weten?
Joost Klunder staat voor u klaar.

Over de arbeidsongeschiktheidsverzekering

Waarom een AOV?

Als ondernemer bent u afhankelijk van uw inkomsten vanuit uw bedrijf. Raakt u als ondernemer arbeidsongeschikt, dan betekent dat vaak verlies van deze inkomsten. Tegelijkertijd blijven uw uitgaven doorgaan. U kunt dit inkomensverlies opvangen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Vanuit de verzekeraar ontvangt u dan niet alleen een uitkering, maar veelal ook intensieve en deskundige begeleiding om snel weer aan het werk te kunnen gaan.

Wat valt er onder een AOV?

Er zijn diverse verzekeringsvormen en tarieven afhankelijk van uw beroep en wensen. Het is daarom goed u uitgebreid te laten voorlichten.

In de meeste varianten is verzekerd:

  • Arbeidsongeschiktheid door ziekte, ongeval of psychische klachten.
  • Beroepsarbeidsongeschiktheid, dus afgestemd op uw beroep.
  • Zwangerschapsuitkering
  • Preventiemaatregelen en re-integratie