Erfbelasting bij ongehuwden of gehuwden- hoe zit dat precies?

Erfbelasting bij ongehuwden of gehuwden- hoe zit dat precies?
Publicatiedatum: 13 december 2021

Binnen een relatie zal het ene stel kiezen om te trouwen. Het andere koppel kiest voor een samenlevingscontract. Maar er zijn ook stellen die een contract niets vinden toevoegen. Deze keuze is van invloed op de manier waarop de hoogte van erfbelasting wordt bepaald. We leggen het u uit!

Voortijdig overlijden- fiscale gevolgen

Een ziekte of ongeval kan er onverwacht toe leiden dat een van de partners overlijdt. Bij een voortijdig overlijden zien wij dat het bijna altijd de wens is dat de nalatenschap van de overleden partner naar de achterblijvende partner gaat. 

Waren de partners getrouwd (geregistreerd partner) of hadden zij een samenlevingsovereenkomst ? 
Dan hoeft de partner die de nalatenschap ontvangt over de eerste € 671.910,- geen erfbelasting te betalen. 

Waren de partners niet gehuwd en was er geen samenlevingsovereenkomst? 
Dan ziet de belastingdienst de partner als een willekeurige vreemde. Met als gevolg dat over alles wat de achterblijvende partner erft en meer bedraagt dan € 2.244,- erfbelasting moet worden betaald. De hoogte van de belasting is 30% tot een waarde van de nalatenschap van €128.750,- en over het meerdere 40%.

Financieel probleem bij nalatenschap
Naast de emotie speelt er vaak ook nog een financieel probleem. Bijvoorbeeld wanneer de erfenis bestaat uit een woning of bezittingen. Ook over de waarde hiervan moet de erfgenaam erfbelasting betalen. Wanneer de langstlevende partner onvoldoende geld heeft om deze belasting te betalen dan ontstaat er een probleem. 

Overlijdensrisicoverzekering als oplossing
Dat risico kan in de meeste gevallen heel eenvoudig en meestal tegen zeer lage kosten voorkomen worden door op het moment dat beide partners nog in leven zijn een passende overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. De kosten hiervan zijn laag. Overlijdt een van de partners dan toch onverhoopt? Dan kan de andere partner met de uitkering ten minste de belasting betalen die gerekend wordt over de nalatenschap. 

Meer weten? Neem contact op met onze financial planners.