Extra leenruimte in 2024 voor energiebesparende maatregelen

Extra leenruimte in 2024 voor energiebesparende maatregelen
Extra leenruimte in 2024 voor energiebesparende maatregelen

Extra leenruimte in 2024 voor energiebesparende maatregelen

Per 1 januari 2024 worden de leennormen voor hypothecair krediet op een aantal punten gewijzigd. Huishoudens krijgen meer leenruimte voor de koop van een energiezuinige woning én voor het verduurzamen van de eigen woning. Daarnaast wordt de impact van een studielening op de maximale leenruimte voor oud-studenten vanaf 2024 vastgesteld op basis van de actuele lasten van hun studielening en krijgen alleenstaanden meer leenruimte.

Leenruimte gekoppeld aan energielabel

Vanaf 1 januari 2024 hangt de maximale toegestane hypotheek voor huishoudens voor een deel af van het energielabel van de woning. Voor de aanschaf van een woning met een beter label kan meer worden geleend dan voor een woning met een slecht energielabel. Huishoudens met een beter energielabel besparen immers op hun energierekening.
 

Lenen voor verduurzamen

Vanaf 2024 mag er meer geleend worden voor het verduurzamen van woningen met slechte energielabels. De extra leenruimte is beschikbaar voor woningeigenaren die hun gekochte woning willen verduurzamen én voor woningeigenaren die hun huidige woning willen verduurzamen.


Het bedrag dat u extra kunt lenen voor energiebesparende maatregelen hangt af van het huidige energielabel van de woning:

  • E/F/G                            € 20.000 extra lenen
  • D/C                               € 15.000 extra lenen
  • B/A/A+/A++/A+++      € 10.000 extra lenen
     

Aanpassing leenruimte oud-studenten

Vanaf 1 januari 2024 wordt de impact van een studielening op de maximale leenruimte voor oud-studenten vastgesteld op basis van de actuele lasten van hun studielening. Dit betekent dat er -in tegenstelling tot nu-  dus niet meer gekeken wordt naar de oorspronkelijke omvang van de studielening.

 

Extra leenruimte voor alleenstaanden

Alleenstaanden met een inkomen van minimaal € 28.000 krijgen vanaf 2024 de mogelijkheid om aanvullend € 16.000 te lenen.
 

Lees meer over hypotheek en verduurzamen
Edgar de Jager

Wilt u meer weten?
Edgar de Jager staat voor u klaar.

Wij ervaren in het advies aan ondernemers en DGA's. En wij weten hoe complex uw inkomstenstructuur kan zijn. Daarom kijken wij verder dan uw salarisstrook of fee! Denk aan inkomsten uit vermogen, deelnemingen en huur. Voor u als professional of ondernemer is dit van wezenlijk belang in de aanvraag.

Niels Vrinten

Wilt u meer weten?
Niels Vrinten staat voor u klaar.

Wij kiezen voor persoonlijke aandacht en zorgen voor een passende hypotheek oplossing die aansluit bij uw wensen en behoeften. U weet bij ons altijd waar u aan toe bent. Wij bieden u zekerheid, gemak en heldere afspraken.