Welke mogelijkheden biedt de lage hypotheekrente?

Welke mogelijkheden biedt de lage hypotheekrente?
Publicatiedatum: 20 september 2021

De hypotheekrente staat nog altijd extreem laag. Dat levert nogal wat kansen op voor woningbezitters om bijvoorbeeld de woonlasten te verlagen. Onze hypotheekadviseurs zetten de belangrijkste mogelijkheden in het kort voor u op een rij.

Oversluiten en rentemiddeling

Tussentijds oversluiten betekent dat u het rentecontract van bijvoorbeeld 20 jaar met de bank of hypotheekverstrekker openbreekt. Als u nu een hoge rente betaalt kan dit interessant zijn. Veel hypotheekverstrekkers brengen bij tussentijds oversluiten een boeterente en oversluitkosten in rekening. Deze kosten zijn wel voor een deel aftrekbaar.

De hoogte van deze boete is afhankelijk van de termijn dat uw rentecontract nog loopt en de verschil tussen de oude en nieuwe rente. Zelfs bij een relatief hoge boete kan het door de lage rente interessant zijn.

Rentemiddeling betekent dat u een nieuwe hypotheekrente krijgt maar op dat moment niet direct een boete betaalt zoals bij oversluiten. De boete wordt verwerkt in de nieuwe rente. De rente is daarom niet zo laag als de actuele rente. Niet alle hypotheekverstrekkers bieden nog rentemiddeling aan.

Uw rentecontract loopt bijna af

Kort voor het einde van uw rentevaste periode krijgt u van uw huidige hypotheekverstrekker een nieuw aanbod. U bent op dat moment vrij om boetevrij over te stappen naar een andere hypotheekverstrekker die u mogelijk een hypotheek met een lagere rente aanbiedt.

 

Verhuizen

Als u uw woning verkoopt, lost u uw huidige hypotheek af. Het rentecontract dat u had met de geldverstrekker eindigt dan ook. Als u vervolgens een nieuwe woning koopt, krijgt u een nieuwe actuele lage rente. 

 

Renteopslag eraf

Bij het afsluiten van de hypotheek zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie) bepaalt de bank de renteopslag. Hoe hoger de hypotheek, in verhouding tot de waarde van uw woning, hoe hoger de renteopslag. Op het moment dat uw woning in waarde stijgt, wat op dit moment bij bijna iedereen is, zal deze verhouding veranderen. We kunnen voor u controleren of u in aanmerking komt voor een verlaging van de renteopslag.

 

Overwaarde 

De overwaarde is het verschil tussen de actuele waarde van uw woning en het bedrag dat u aan hypotheek heeft. Bij een ruime overwaarde is de hypotheek lager dan circa 50 à 60 % van de woningwaarde.

Er zijn verschillende manieren om de overwaarde van uw huis te benutten. Hiervoor kunt u de hypotheek verhogen of een extra hypotheek afsluiten op de woning, of lenen voor een verbouwing. Als uw huis bijvoorbeeld € 100.000,- meer waard is geworden, kunt u deze overwaarde als extra hypotheek financieren (let op, u moet nog wel aan de inkomenseisen voldoen). U verzilvert dan de overwaarde. En u kunt dit bedrag gebruiken voor een verbouwing of voor andere uitgaven.

Advies 

Het is belangrijk om vooraf goed advies in te winnen. Een hypotheek is immers maatwerk. Past de huidige hypotheek nog bij uw persoonlijke situatie? Heeft u vragen over de mogelijkheden die u heeft met de lage hypotheekrente? Vraag een vrijblijvend gesprek aan met onze hypotheekadviseurs. Neem contact op met Niels Vrinten, e-mail: Niels.Vrinten@vlc-partners.nl