Ons advies groeit mee met het aantal verzekeringen dat u bij ons afsluit. Want hoe meer bijzondere bezittingen en belevingen er bij ons in beeld zijn, hoe meer wij de samenhang van uw verzekeringspakket kunnen beoordelen. Zo zien we of er geen dubbele dekkingen zijn, zaken niet onverzekerd blijven en bij welke verzekeraar uw wensen het beste passen. Ik help u graag hiermee!
Op wintersport? Kent u de 10 pisteregels?
Veel Nederlandse gezinnen en vriendengroepen vertrekken binnenkort richting wintersportgebieden. Niet alleen uw uitrusting moet in orde zijn, het is ook belangrijk dat u de regels op de piste kent. Want een ongeval op de piste kan niet alleen letsel en schade, maar ook juridische problemen opleveren als u zich niet aan de regels houdt.
De 10 FIS Pisteregels die u moet kennen tijdens de wintersport
Iedereen die de piste opgaat, moet zich houden aan de pisteregels van de FIS (Fédération Internationale de Ski). Sommige skigebieden hebben naast de tien FIS Pisteregels ook nog eigen regels. Deze staan vaak aangegeven op liftpalen of aan het begin van een skilift.
1. Rekening houden met anderen
Iedere wintersporter moet zich zo gedragen, dat hij een ander niet in gevaar brengt of schade berokkent.
2. Beheersen van snelheid en skistijl
Iedere wintersporter moet altijd op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Hij moet zijn snelheid en wijze van skiën aanpassen aan zijn skivaardigheid, de conditie van de piste, de sneeuw- en weersomstandigheden, alsook aan de drukte op de piste.
3. Keuze van het spoor
De van achteren komende skiër moet zijn skispoor zo kiezen, dat hij skiërs voor zich niet in gevaar brengt.
4. Inhalen
Inhalen mag van boven of van beneden en van rechts of van links, mits op zodanige afstand dat de ingehaalde op geen enkele wijze in zijn bewegingen wordt belemmerd.
5. Invoegen en weer verder skiën
Iedere skiër die zich (weer) op een piste wil begeven of na een stop verder wil skiën, moet zich ervan bewust zijn dat hij dit zonder gevaar voor hemzelf of voor anderen boven of onder hem kan doen.
6. Smalle plaatsen
Iedere wintersporter moet vermijden om zich zonder noodzaak op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste op te houden. Een ten val gekomen skiër dient een dergelijke plek zo snel mogelijk weer vrij te maken.
7. Klimmen en lopen
Een skiër die klimt (toerskiën) of te voet afdaalt, mag dit alleen aan de zijkant van de piste doen.
8. Letten op tekens
Iedere skiër dient de markeringen en de borden in acht te nemen.
9. Verlenen van hulp
Bij een ongeval is iedereen verplicht hulp te verlenen.
10. Legitimatieplicht
Iedereen, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet bij een ongeval zijn identiteit bekendmaken.
Extra regels bij funparken
Veel wintersportgebieden hebben ook funparken. Dit zijn speciale pistes voor freestyle skiën, met schansen, glijobstakels, halfpipes of superpipes. Vaak hebben deze funparken naast de PIS-regels nog eigen regels. Deze regels staan bij de start van het funpark en staan ook op de website van het skigebied.
Wie is aansprakelijk bij een skiongeval?
Om te bepalen wie aansprakelijk is voor de schade bij een ski-ongeval, zal de plaatselijke politie in eerste instantie proberen vast te stellen of de betrokkenen zich aan de FIS-pisteregels hebben gehouden. Meld een ongeval ook altijd bij uw reisverzekering.
Welke schade kunt u claimen bij een skiongeval?
Dat hangt af van de omstandigheden van het ongeval en van de dekking van de reisverzekering. Om lichamelijk letsel te kunnen claimen is het in elk geval belangrijk dat u snel door een arts onderzocht wordt. De politie die het ongeval onderzoekt, bepaalt welke partij aansprakelijk is. Een rechtsbijstandsverzekering kan u helpen bij de juridische afhandeling.
Check uw reisverzekering op wintersportdekking!
De wintersportdekking is nuttig voor uw vaak dure ski-uitrusting, omdat uw sportuitrusting niet onder de standaard bagage dekking valt. Ook zijn de kosten voor het huren van vervangend materiaal van uw sportuitrusting verzekerd. Heeft u niet gebruikte lessen door ziekte of ongeval bij wintersporten? Dan kunnen deze ook vergoed worden door de reisverzekering. Bij een ongeval tijdens wintersport krijgt u een uitkering bij overlijden of bij blijvende invaliditeit
Zorg ook dat u een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Als u zelf een ongeluk veroorzaakt wordt u aansprakelijk gesteld voor de schade van de ander.