Zorgkosten in het buitenland, wordt dat vergoed?

Zorgkosten in het buitenland, wordt dat vergoed?
Zorgkosten in het buitenland, wordt dat vergoed? 

Zorgkosten in het buitenland, wordt dat vergoed? 

Publicatiedatum: 15 september 2023

Als u op vakantie of bij verblijf in het buitenland medische zorg nodig heeft, kunnen de kosten hiervan flink oplopen. Wat wordt er vergoed door de zorgverzekering? En wat door de reisverzekering?

Vergoeding door de zorgverzekering

De basiszorgverzekering vergoedt medisch noodzakelijke zorgkosten overal ter wereld tijdens een vakantie of op (door)reis in het buitenland. Het gaat hier uitsluitend om urgente zorg, behandelingen of medicijnen die niet kunnen wachten tot terugkeer in Nederland. Bijvoorbeeld:

  • Spoedtransport middels ambulance 
  • Dringende zorg en verpleging in een ziekenhuis 
  • Spoedconsult bij een arts 
  • Vereiste chirurgische procedures 
  • Essentiële medicatie

 

Let op! Er is een maximale vergoeding
De basis zorgverzekering dekt urgente zorgkosten in het buitenland tot aan het tarief dat in Nederland gangbaar is. Is de zorg of behandeling in het buitenland duurder dan in Nederland? Dan betaalt u zelf het deel wat de basis zorgverzekering in Nederland niet vergoedt.

Hoe duur een ziekenhuisbehandeling in het buitenland is, hangt af van het land en het soort ziekenhuis. In sommige landen liggen de tarieven hoger dan in Nederland, zoals Zwitserland of Noorwegen. Ook in privéklinieken of private ziekenhuizen zijn de kosten meestal hoger dan in Nederland.

 

Vergoeding door de aanvullende zorgverzekering of reisverzekering

Met een (doorlopende) reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor geneeskundige kosten in het buitenland heeft u recht op extra dekking voor geneeskundige kosten in het buitenland. De kosten die uw basiszorgverzekering niet vergoedt worden dan door de aanvullende zorgverzekering of reisverzekering gedekt.


Tip! Een doorlopende reisverzekering met module voor geneeskundige zorg biedt over het algemeen de beste dekking voor zorg op vakantie of bij verblijf in het buitenland. Vraag uw adviseur bij het kiezen van een passende reisverzekering.

 

Belangrijk: neem uw EHIC-zorgpasje altijd mee als u reist of in het buitenland verblijft. 

Deze pas is een bewijs voor toegang tot medische zorg in het buitenland.

Lees meer

 

Doorlopende reisverzekering afsluiten

Een doorlopende reisverzekering is opgebouwd uit verschillende modules. U bent dus niet bij iedere reisverzekering voor hetzelfde verzekerd. Het is dus bij een doorlopende reisverzekering verstandig dat u controleert of de huidige afgesloten modules nog passen bij uw reisplannen en wensen. 

Bij het afsluiten van een reisverzekering is het belangrijk om te letten op:

  • Wat wel en niet is meeverzekerd (dit staat in de voorwaarden). 
  • Het aantal weken/maanden dat de verzekering geldig is bij aaneengesloten verblijf in het buitenland. Bijvoorbeeld een aaneengesloten reisduur van 180 dagen.
  • Keuze uit Wereld- of Europadekking.
  • Of kinderen tot 27 jaar thuis- of uitwonend studerend zijn meeverzekerd.
Mandy van Noort

Wilt u meer weten?
Mandy van Noort staat voor u klaar.

Met persoonlijke aandacht, gecombineerd met grondige kennis van zaken, bedienen wij specifieke doelgroepen gericht op de bovenkant van de markt. Ik help u graag met het zoeken naar de best passende verzekeringsoplossing!

Vera Galiart

Wilt u meer weten?
Vera Galiart staat voor u klaar.

Benieuwd hoe we uw specifieke vraagstuk aanpakken? We gaan het gesprek graag met u aan. En met alle verzekeringen onder één dak bent u verzekerd van gemak en overzicht. Ik help u graag verder in een persoonlijk gesprek!