Appartement? Denk aan het verzekeren van uw eigenarenbelang

Appartement? Denk aan het verzekeren van uw eigenarenbelang
Appartement? Denk aan het verzekeren van uw eigenarenbelang

Appartement? Denk aan het verzekeren van uw eigenarenbelang

Publicatiedatum: 3 november 2023

De opstalverzekering voor een appartement loopt vaak via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Het verzekerd bedrag is gebaseerd op de gemiddelde waarde van alle appartementen in het complex. Wat nu als uw woning meer waard is dan het gemiddelde appartement?

Gemeenschappelijke opstalverzekering via VvE

Appartementsrecht 

Als u een appartement koopt, dan koopt u het recht op het gebruik van één bepaalde ruimte: het zogeheten appartementsrecht. Met de aankoop van uw appartement deelt u mee in de lusten en lasten van de gemeenschappelijke delen van het gehele gebouw. Voorbeelden daarvan zijn het trappenhuis, dak, lift, tuin en gemeenschappelijke cv-ketel.

 

Gemeenschappelijke opstalverzekering via VvE

Bij appartementencomplexen is de Vereniging van Eigenaren (VvE) verantwoordelijk voor het beheer van de gemeenschappelijke gedeelten van het gebouw. Dat geldt ook voor de onderlinge verdeling van kosten en taken, zoals onderhoud, vervanging/renovatie, schoonmaak en verzekering. De opstalverzekering is de belangrijkste verzekering die de VvE afsluit. Deze dekt schade aan uw appartement en de gemeenschappelijke delen van het pand.

Via de VvE is de opstal voor het hele appartementencomplex verzekerd. Maar wat als die dekking voor uw woning niet voldoende is? Een extra opstalverzekering is duur en zorgt voor lastige situaties bij bijvoorbeeld schade claimen. De VvE kan dit extra verzekeren, maar als u de enige eigenaar in het complex bent die behoefte heeft aan die ruimere dekking dan doen ze dat waarschijnlijk niet. 
 

Opstalverzekering via VvE biedt vaak onvoldoende dekking 

Als de VvE een opstalverzekering heeft afgesloten, dan kan het al snel gebeuren dat deze onvoldoende dekking voor u biedt. De verzekerde waarde wordt namelijk bepaald door de gemiddelde waarde van alle appartementen. Uw appartement kan meer waard zijn dan dit gemiddelde, doordat u bepaalde verbeteringen heeft laten aanbrengen. Deze meerwaarde is uw zogenaamde eigenarenbelang. 
 

Aanvullende verzekering van uw specifieke eigenarenbelang

Onder uw eigenarenbelang vallen alle veranderingen en verbeteringen die u voor eigen rekening heeft aangebracht. 

Bijvoorbeeld:

  • U heeft de badkamer flink verbouwd.
  • U heeft de keuken uitgebreid.
  • U heeft een dure vloer laten leggen.

Maar ook verbeteringen aan de CV, keuken- en sanitaire installaties, openhaard, gaskachel, betimmeringen, sierpleisterwerk, en parket- en tegelvloeren. Heeft u dit soort verbeteringen aangebracht? In dat geval kunt u deze uitbreidingen via het eigenaarsbelang meeverzekeren bij uw inboedelverzekering.

 

Dekking eigenaarsbelang verschilt per inboedelverzekering

Het verschilt per inboedelverzekering in hoeverre eigenaarsbelang is meeverzekerd en voor welk bedrag. Deze varieert van € 5000,- tot een onbeperkte dekking. Er zijn dus ook verzekeringen waar het eigenaarsbelang niet verzekerd is en waar u dat ook niet alsnog kunt meeverzekeren. 

 

Meer informatie of direct uw eigenarenbelang verzekeren?

Heeft u een eigenarenbelang of is dit mogelijk niet gedekt? Neemt u dan contact op met onze adviseurs Private Insurance. U kunt ons telefonisch bereiken op nummer 073 692 47 73
 

Bel ons voor advies