Hoe moet u een e-bike verzekeren?

Hoe moet u een e-bike verzekeren?
Hoe moet u een e-bike verzekeren?

Hoe moet u een e-bike verzekeren?

In Nederland rijden al meer dan 3,4 miljoen e-bikes rond. Door de komst van de populaire fatbike zijn steeds meer weggebruikers elektrisch aangedreven. Dit brengt risico's met zich mee. Het Europees Hof van Justitie heeft bepaald dat een elektrische fiets geen motorvoertuig is. Een WA-verzekering is dus niet verplicht. Maar in veel Europese landen heeft een e-biker recht op een schadevergoeding als die tegen een gemotoriseerd voertuig aan botst. Voor automobilisten is dat dus extra opletten. 

 

 

Hoe verzekert u een e-bike op de juiste manier?


Wanneer verplicht verzekeren?

Elektrische fietsen die maximaal 25 kilometer per uur halen hoeven geen verplichte motorrijtuigenverzekering af te sluiten. De e-bike verzekering is bij de elektrische fiets of fatbike dus een keuze ter bescherming van schade of diefstal. 

Een fiets die harder kan, zoals een speed pedelec, is een snorfiets en dus een motorvoertuig. Daar geldt ook de helmplicht voor. Voor de speed pedelec  moet u verplicht een WA- motorrijtuigenverzekering afsluiten.

 

Fietsverzekering voor een e-bike

Met de e-bike (fiets) verzekering dekt u diefstal en/of schade aan de elektrische fiets af. Net als bij een standaard fietsverzekering zijn er twee typen verzekeringen voor de elektrische fiets:

  • een verzekering die enkel uitkeert bij diefstal;
  • een verzekering waarmee u allrisk verzekert bent, dus zowel bij diefstal als bij schade (bijvoorbeeld schade ontstaan door een aanrijding, valpartij of vandalisme).

 

Aansprakelijkheidsverzekering 

Als u zelf schade in het verkeer veroorzaakt op uw e-bike of fatbike, valt dit (uiteraard onder bepaalde voorwaarden) onder de aansprakelijkheidsverzekering. Zorg er dan wel voor dat u deze verzekering heeft afgesloten.  Schade aan anderen door bijvoorbeeld een botsing kan hoge kosten met zich meebrengen. Voor een aansprakelijkheidsverzekering betaalt u een relatief lage premie en het kan u tegen grote financiële risico’s beschermen.

 

Motorrijtuigenverzekering voor een speedpedelec

Met de WA-verzekering bent u verzekerd bij schade die u tijdens het fietsen op een speed pedelec veroorzaakt bij andere weggebruikers of aan hun eigendommen. De WA-verzekering is verplicht , maar u kunt ook voor vergoeding bij schade en/of diefstal kiezen. Dit is vergelijkbaar met hoe het werkt bij een autoverzekering. Bij sommige verzekeraars valt een speed pedelec onder een scooter- of motorverzekering.

 

 

Meer weten?

Neem contact op met onze adviseurs voor het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering of een motorrijtuigenverzekering. 

Vera Galiart

Wilt u meer weten?
Vera Galiart staat voor u klaar.

Benieuwd hoe we uw specifieke vraagstuk aanpakken? We gaan het gesprek graag met u aan. En met alle verzekeringen onder één dak bent u verzekerd van gemak en overzicht. Ik help u graag verder in een persoonlijk gesprek!