Hypotheekrente meenemen na scheiding - is dat mogelijk?

Hypotheekrente meenemen na scheiding - is dat mogelijk?
 Hypotheekrente meenemen na scheiding - is dat mogelijk? 

 Hypotheekrente meenemen na scheiding - is dat mogelijk? 

Scheiden vereist goede afspraken en daarom is het essentieel dat beide partijen goed voorbereid zijn. In dit artikel leggen we uit wat de mogelijkheden zijn om de lage hypotheekrente mee te nemen na een echtscheiding.

Hoe werkt het meenemen van hypotheekrente na een scheiding? 

Veel mensen noemen het "meenemen van de bestaande hypotheek", maar dat is eigenlijk niet de juiste term. U neemt niet de hypotheek zelf mee, maar de bestaande renteovereenkomst. Dus als u bijvoorbeeld in 2019 een hypotheek heeft afgesloten voor 20 jaar met een rente van 2,1%, dan kunt u nog 16 jaar profiteren van die lage rente van 2,1%.

Maar in alle gevallen wordt bij de verkoop van het oude huis en de aankoop van een nieuw huis een nieuwe hypotheek afgesloten. Als een van de scheidende partners wil doorgaan met de bestaande hypotheek, behandelt de bank het gewoon als een nieuwe aanvraag. U moet dus naar de notaris en al uw inkomensgegevens verstrekken aan de hypotheekverstrekker. 

Wie mag de hypotheekrente meenemen? 
Dit is een afspraak die de scheidende partners onderling moeten maken. U moet dit vastleggen in het echtscheidingsconvenant of, als u samenwoonde, in een overeenkomst. De partner die de lage rente kan meenemen heeft hier financieel voordeel bij. Houd hier dus rekening mee tijdens de gezamenlijke onderhandelingen. 

Kan de oude hypotheek met lage rente onderling verdeeld worden? 
Bij sommige banken is dat mogelijk, maar helaas niet bij alle banken. Het is dus de moeite waard om dit uit te zoeken als u beiden een nieuw huis wilt kopen. Als het mogelijk is om de lage rente, die nog enkele jaren vaststaat, onderling te verdelen, kan dat beide partijen misschien de mogelijkheid bieden om een huis te kopen.



Wat zijn de voordelen van het meenemen van de hypotheekrente? 

Als u de afgelopen jaren een nieuwe hypotheek heeft afgesloten, is de kans groot dat u een lagere hypotheekrente heeft dan de huidige rente. Sinds 2022 is de rente namelijk sterk gestegen. Het is natuurlijk interessant om die lage rente te kunnen meenemen naar een nieuwe woning. Dat scheelt aanzienlijk in de maandelijkse lasten.

En als die lage rente nog langer dan 10 jaar vaststaat, levert dat nog meer voordeel op. Bij het bepalen van uw maximale leencapaciteit kijkt de bank naar de verhouding tussen uw inkomen en de maandelijkse hypotheeklasten. Als uw lage lasten heeft vanwege een lage rente, kunt u meer lenen. 
 

Advies bij het meenemen van de hypotheek na een scheiding
Bij een echtscheiding is het cruciaal dat beide partners hun weg kunnen vervolgen en geschikte woonruimte kunnen vinden. Het kan van groot belang zijn wie de lage rente van de oude hypotheek meeneemt. Dit kan bepalend zijn voor de mogelijkheid om een huis te kopen of juist te moeten huren. Daarom is het raadzaam om goed advies in te winnen voordat u afspraken hierover maakt.

Onze hypotheekadviseurs hebben uitgebreide ervaring met hypotheken en scheidingen. Ze zijn op de hoogte van de mogelijkheden en de voorwaarden die per bank gelden. 

Edgar de Jager

Wilt u meer weten?
Edgar de Jager staat voor u klaar.

Wij ervaren in het advies aan ondernemers en DGA's. En wij weten hoe complex uw inkomstenstructuur kan zijn. Daarom kijken wij verder dan uw salarisstrook of fee! Denk aan inkomsten uit vermogen, deelnemingen en huur. Voor u als professional of ondernemer is dit van wezenlijk belang in de aanvraag.

Niels Vrinten

Wilt u meer weten?
Niels Vrinten staat voor u klaar.

Wij kiezen voor persoonlijke aandacht en zorgen voor een passende hypotheek oplossing die aansluit bij uw wensen en behoeften. U weet bij ons altijd waar u aan toe bent. Wij bieden u zekerheid, gemak en heldere afspraken.