Welke persoonlijke eigendommen in de tuin vallen ook onder uw inboedelverzekering?

Welke persoonlijke eigendommen in de tuin vallen ook onder uw inboedelverzekering?
Publicatiedatum: 13 april 2023

U heeft waarschijnlijk meer waardevolle items buitenshuis dan u denkt, van grasmaaiers tot dure barbecues en van fietsen tot tuinmeubilair. Hoewel uw losse spullen binnenshuis meestal gedekt zijn door uw inboedelverzekering bij schade, verlies of diefstal, geldt dat niet altijd voor kostbare spullen in uw tuin of schuur.

Woonhuis- en inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering is uw inboedel gedekt bij schade, verlies en diefstal. Maar ook in bijgebouwen en in uw tuin heeft u ongetwijfeld losse objecten staan zoals tuinmeubilair, fietsen en tuingereedschap.

Ook deze objecten kunnen schade oplopen of door dieven worden meegenomen. Dan is het wel zo fijn als uw verzekering de financiële schade dekt. Let wel op dat de voorwaarden soms afwijken van een standaard inboedelverzekering.

Inboedel in een bijgebouw
Wanneer verzekeraars het hebben over een bijgebouw, dan gaat het om objecten als een schuur, tuinhuis, garage, stalling of overkapping. Bijgebouwen kunnen vastzitten aan het woonhuis of los staan. Belangrijk kenmerk is dat het bijgebouw niet toegankelijk is vanuit het woonhuis. In dat geval wordt de betreffende ruimte gezien als een vast onderdeel van het woonhuis.

Bijgebouwen zijn doorgaans meeverzekerd in uw verzekering onder de opstaldekking. Het is dan wel van belang dat het betreffende bijgebouw of bijgebouwen expliciet zijn opgenomen in de polis of in de voorwaarden.

Bij schade door storm, brand of diefstal vergoedt uw verzekeraar de financiële kosten voor herstel. Wanneer u zonnepanelen heeft liggen op een bijgebouw, dan kunnen ook deze worden meeverzekerd.

Wat wordt er verstaan onder een bijgebouw:

• Schuur;
• Tuinhuisje;
• Garage/Stalling;
• Overkapping;
• Carport;
• Buitenkeuken;
• Veranda.

Dekking van spullen in bijgebouwen
In een bijgebouw kunnen kostbare spullen staan, zoals (elektrisch)tuingereedschap, barbecues/kamado’s, grasmaaiers en fietsen. Deze zaken vallen in principe gewoon onder uw inboedelverzekering. Ook wanneer uw fiets uit een niet afgesloten schuur is gestolen en ook niet op slot stond, vergoedt uw verzekeraar de schade.

Let op: Wanneer uw fiets op een openbare plek wordt gestolen, ook als deze op slot stond, vergoedt uw standaard inboedelverzekering dit niet. Voor kostbare elektrische fietsen kunt u een aparte verzekering afsluiten. Hetzelfde geldt voor bromfietsen en scooters.


Dekking van spullen in uw tuin/ op uw erf
Ook losse objecten zoals tuinmeubilair, een parasol en tuingereedschap die niet in een schuur staan vallen onder de inboedelverzekering. Denk aan tuinstoelen of een robotmaaier. Dergelijke objecten zijn verzekerd bij schade en/of verlies door plotselinge en onvoorziene gebeurtenissen zoals diefstal.

Schade door extreem weer zoals storm, hagel of vorst wordt in dit geval niet gedekt door uw verzekering.

Dekking van luxe zaken in uw tuin
Luxe zaken zoals een kamado-bbq, jacuzzi of zelfs buitenkunst vallen doorgaans onder uw inboedelverzekering, maar met zeer beperkte voorwaarden. Zo zijn dergelijke objecten niet verzekerd bij schade door slecht weer of diefstal.

 

Meer weten over uw inboedel buitenshuis?

Tom Nierstrasz

Wilt u meer weten?
Tom Nierstrasz staat voor u klaar.

Het mooiste aan mijn werk is het persoonlijke contact met klanten en de afwisseling. Het geeft voldoening als ik een verzekeringsoplossing voor de klant bied waar de klant goed mee is geholpen. Onze adviseurs werken exclusief samen met internationaal gerenommeerde verzekeringsmaatschappijen. We zijn gespecialiseerd in het verzekeren van kunst, verzamelingen en kostbare bezittingen.

Christine Maijers

Wilt u meer weten?
Christine Maijers staat voor u klaar.