Kijken, kijken maar niets kunnen kopen? Deze startersregelingen helpen je op weg

Kijken, kijken maar niets kunnen kopen? Deze startersregelingen helpen je op weg
Kijken, kijken maar niets kunnen kopen? Deze startersregelingen helpen je op weg

Kijken, kijken maar niets kunnen kopen? Deze startersregelingen helpen je op weg

Tegenwoordig is het kopen van een woning als starter helemaal niet makkelijk. Daarom zijn er diverse regelingen opgesteld om starters te ondersteunen. Helaas wordt daar nog niet veel gebruik van gemaakt. In 2021 was er bij slechts 5.000 van de 260.000 woningen sprake van een startersregeling. In dit artikel geven we vijf mogelijkheden waar jij als starter gebruik van kunt maken. Zorg dus dat je je droomhuis niet misloopt en bekijk welke mogelijkheden er zijn binnen jouw gemeente. 

 

1. Nationaal Koopstartfonds

Er zijn plannen voor een nieuw fonds om starters op weg te helpen. Naar verwachting wordt het Nationaal Koopstartfonds in 2024 gelanceerd, maar de exacte datum is nog niet bekend. 

Bij dit nieuwe fonds kunnen kopers €50.000 korting krijgen op de aanschafwaarde van hun huis. Daar staat tegenover dat het huis maximaal €390.000 mag kosten én nieuwbouw moet zijn. Het inkomen van de kopers mag maximaal twee keer modaal zijn. Bij verkoop van de woning wordt de korting teruggegeven aan het fonds. De koper kan niet zelf een beroep doen op het fonds; dit verloopt via de projectontwikkelaar, corporatie of gemeente.

2. Starterslening 

De meeste gemeenten bieden de optie om een starterslening af te sluiten. Dit is een extra lening bovenop de maximale hypotheek, waardoor er minder eigen vermogen nodig is om de woning te kopen. De starter hoeft de eerste jaren geen rente en aflossing te betalen. Het exacte bedrag van de lening verschilt per gemeente, maar gemiddeld kun je bij de aankoop van een huis van €405.000 ongeveer €30.000 extra lenen. Soms gelden andere voorwaarden, zoals een maximale leeftijd om een starterslening af te sluiten, een grens aan het eigen vermogen of dat een starterslening alleen mogelijk is voor woningen in een specifieke wijk of nieuwbouwproject. Check dus bij je gemeente wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn.

3. Erfpacht

Soms kunnen starters een woning met erfpacht kopen, wat betekent dat het huis van jou is, maar de grond eigendom is van een andere eigenaar. Jaarlijks betaal je erfpacht, een soort huur, voor het gebruik van de grond. Er bestaat ook de mogelijkheid tot erfpacht met koopkorting, waarbij de starter het huis met korting koopt en de grond eigendom blijft van iemand anders. Bij deze regeling zijn de hypotheeklasten lager (aangezien je alleen het huis koopt en niet de grond), maar de huur van de grond kan jaarlijks stijgen, wat een financiële last kan zijn.

4. Kopen met korting

Deze regeling lijkt op het Nationaal Koopstartfonds. Het biedt de mogelijkheid om een corporatiewoning of nieuwbouwwoning met korting aan te kopen, waarbij de gekregen korting inclusief een deel van de waardestijging bij verkoop wordt terugbetaald. Het verschil met het Nationaal Koopstartfonds is aan wie er wordt terugbetaald: bij het Koopstartfonds aan het fonds zelf, en bij deze regeling aan de projectontwikkelaar. Een aanbieder van deze regeling is bijvoorbeeld Stichting op Maat met hun KoopGarant-regeling. Woningen kunnen tegen een lagere prijs worden aangekocht, met gegarandeerde terugkoop binnen drie maanden. Bij verkoop wordt de korting verrekend, en de waardeontwikkeling (winst of verlies) wordt gedeeld door beide partijen, wat meer financiële zekerheid biedt.

5. Huur met optie tot koop

Starters die huren hebben vaak weinig geld over om te sparen voor een eigen woning vanwege de hoge huurprijzen. Met een huurkoopovereenkomst werkt het anders. In de eerste jaren huur je de woning, maar aan het einde van de huurperiode kun je het huis kopen. Het voordeel is dat je al in het huis kunt wonen voordat je het bezit. Ook is het een vorm van beleggen, waarbij je maandelijkse lasten tijdens de huurtermijn gelijk blijven, maar het huis in waarde kan stijgen. Een mogelijk nadeel is de aansprakelijkheid: ondanks dat je geen eigenaar bent, ben je wel al aansprakelijk voor schade aan de woning. Verder kan de eigenaar zijn woning terugeisen als je de huur niet meer kunt betalen. 

Bekijk de mogelijkheden

Deze vijf startersregelingen bieden een beter perspectief voor iedereen die droomt van een eigen woning. Door de hoge prijzen en het kleine aanbod is het logisch dat je ontmoedigt wordt tijdens je zoektocht, maar het benutten van beschikbare regelingen vergroot de kans op een succesvolle start als huiseigenaar. Bekijk dus vooral de mogelijkheden in je gemeente en voor welke regelingen je in aanmerking komt. 
 

Vragen over hypotheekmogelijkheden
Edgar de Jager

Wilt u meer weten?
Edgar de Jager staat voor u klaar.

Wij ervaren in het advies aan ondernemers en DGA's. En wij weten hoe complex uw inkomstenstructuur kan zijn. Daarom kijken wij verder dan uw salarisstrook of fee! Denk aan inkomsten uit vermogen, deelnemingen en huur. Voor u als professional of ondernemer is dit van wezenlijk belang in de aanvraag.

Niels Vrinten

Wilt u meer weten?
Niels Vrinten staat voor u klaar.

Wij kiezen voor persoonlijke aandacht en zorgen voor een passende hypotheek oplossing die aansluit bij uw wensen en behoeften. U weet bij ons altijd waar u aan toe bent. Wij bieden u zekerheid, gemak en heldere afspraken.

Wat kost een hypotheek advies?

U ontvangt altijd een offerte op maat. Afhankelijk van uw woonwens en uw persoonlijke situatie. Advies en begeleidingstraject van de hypotheekaanvraag voor ondernemers is vanaf 3.500,- Kijk voor de actuele tarieven op Contact | Hypotheekexperts VLC & Partners