VLC Academy

Praktische opleidingen op maat
VLC Academy

VLC Academy

Opleidingen, workshops en trainingen voor HR en OR medewerkers

VLC Academy

 

 

De VLC Academy

Wij verzorgen opleidingen, workshops en trainingen voor HR-medewerkers op het gebied van pensioen, inkomen, zorg en verzuim. Onze specialisten voorzien grote én kleine organisaties dagelijks van advies en weten zodoende precies wat er speelt op het gebied van pensioen, zorg, inkomen en verzuim. Zo kunnen zij u altijd van de juiste praktische informatie voorzien. 


 

 

Voor wie?

✓ HR- medewerkers
Workshops voor de hervorming van het Nederlandse pensioenstelsel. We stemmen de inhoud van de workshop volledig af op uw pensioenregeling en uw omstandigheden. 

✓ Leden van de ondernemingsraad (OR)
Maatwerkopleidingen voor kennis over een te nemen besluit over de pensioenregeling of andere -verzekerbare- arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld bij een wetswijziging of als gevolg van een fusie of harmonisatie traject. 

✓ HR-professionals 
Tijdens een meerdaagse opleiding ontvangt de deelnemer praktische informatie over bijvoorbeeld de pensioenregeling die verder gaat dan in de gemiddelde HR-opleiding wordt behandeld, maar die u nog geen pensioenspecialist maakt.

 

Onze opleidingen:

Pensioenopleiding HR

HR krijgt veel vragen van werknemers en van het management over pensioenen. HR wil natuurlijk een antwoord kunnen geven op vragen als: hoe zit een pensioenregeling in elkaar? Hoe werkt waardeoverdracht? Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor onze pensioenregeling? Met deze pensioenopleiding ontwikkelt de deelnemer een stevige basis om goed onderlegd met pensioenen aan het werk te gaan.

De opleiding wordt volledig worden afgestemd op uw pensioenregeling en uw dagelijkse werkzaamheden. Na afloop is de deelnemer niet alleen op de hoogte van de belangrijkste aspecten van de pensioenregeling, maar is hij of zij ook een goede gesprekspartner voor het management. Tot slot is de deelnemer in staat om de eerste vragen van werknemers te beantwoorden, bijvoorbeeld in geval van huwelijk, echtscheiding of bij andere (life-)events. De opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

 • De drie pijlers van ons pensioensysteem
 • Pensioenvormen,  pensioentoezeggingen en pensioenuitvoerders
 • Financiering van de pensioenen
 • Actualiteiten
 • Deelnemer mutaties
 • (Life-)events
 • Pensioencommunicatie

De opleiding wordt bij u op locatie gegeven en duurt 3,5 tot 4 uur. 

Meer informatie
Pensioenopleiding HR
Opleiding ondernemingsraad

Opleiding ondernemingsraad

Een ondernemingsraad (OR) heeft medezeggenschap bij de arbeidsvoorwaarde pensioen. De OR heeft op grond van de Wet op ondernemingsraden (WOR) een instemmingsrecht wanneer de werkgever de arbeidsvoorwaarde pensioen wil toezeggen of wijzigen. Als er belangrijke wijzigingen op komst zijn, zoals bijvoorbeeld het pensioenakkoord, is het belangrijk dat iedereen die deel uitmaakt van het besluitvormingsproces basiskennis heeft over het onderwerp. Na onze opleiding beschikt de deelnemer over voldoende kennis om diens rol in het besluitvormingsproces te kunnen uitvoeren. De opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

 • De drie pijlers van ons pensioensysteem
 • Pensioenvormen,  pensioentoezeggingen en pensioenuitvoerders
 • Financiering van de pensioenen
 • Actualiteiten
 • Wet op de ondernemingsraden en pensioen
 • Positie ondernemingsraad
 • Jullie eigen pensioenregeling

De opleiding wordt bij u op locatie gegeven en duurt 3,5 tot 4 uur. 

Meer informatie

 

Opleidingen op maat

VLC & Partners organiseert hoogwaardige opleidingen, workshops en trainingen voor HR-medewerkers, leden van de OR, en HR- professionals. Onze specialisten voorzien grote én kleine organisaties dagelijks van advies en weten zodoende precies wat er speelt op het gebied van pensioen, zorg, inkomen en verzuim. Zo kunnen zij u altijd van de juiste praktische informatie voorzien. 

Onze opleiders

Sylvia van Schaik

Wilt u meer weten?
Sylvia van Schaik staat voor u klaar.

De pensioenregeling zo simpel mogelijk uitleggen aan werkgever èn werknemers zodat iedereen dit goed begrijpt zie ik als een missie. En met mijn HRM achtergrond en pensioenkennis ben ik er voor de werkgever om complexe pensioenvraagstukken inzichtelijk te maken en in goede banen te leiden.

Peter van der Nat

Wilt u meer weten?
Peter van der Nat staat voor u klaar.

Ik ben een bevlogen en gepassioneerd pensioenconsultant met veel ervaring op het gebied van berekeningen. Iemand die alle details van het vak wil weten en vooral ook alles wil kunnen doorrekenen, analyseren en uitleggen aan mijn klanten.

Sonja Koopmans

Wilt u meer weten?
Sonja Koopmans staat voor u klaar.

Ik ben graag uw sparringpartner op het pad naar het nieuwe pensioenstelsel. Mijn kracht ligt in het adviseren in heldere taal over de te nemen stappen en het beheersbaar houden van financiële gevolgen voor zowel u als werkgever als uw werknemers.

Lars Peters

Wilt u meer weten?
Lars Peters staat voor u klaar.

Met ruim 26 jaar ervaring ondersteun ik werkgevers en ondernemingsraden bij collectieve pensioenregelingen voor het personeel. Heldere communicatie en een pragmatische aanpak staan hierbij centraal. Ook ben ik lid van de Kring van Pensioenspecialisten en docent bij de VLC Academy.

Michel Kamps

Wilt u meer weten?
Michel Kamps staat voor u klaar.

Bij mij stroomt er pensioen door mijn aderen. Met ruim 15 jaar ervaring weet ik van de hoed en de rand en sta ik klaar om iedere vraag te beantwoorden.