Lijfrente verzekering
Lijfrente verzekering

Lijfrente verzekering

Uw inkomen goed beschermd

De voordelen op een rij

Extra spaarpot

Levenslang uitkeren mogelijk

Zekerheid voor laterWaarom een lijfrente?

Met een lijfrente spaart u voor extra inkomen waarmee u later bijvoorbeeld uw  pensioen aanvult. Of waardoor u eerder kunt stoppen met werken. U spaart belastingvriendelijk.

De premie die u betaalt, kunt u aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Daardoor betaalt u minder inkomstenbelasting. Daarnaast betaalt u ook geen belasting over de waarde van uw opgebouwde lijfrente. 

Fiscaal is dit vermogensopbouw in box 1. Het woord ‘lijfrente’ slaat op de verzekering van het ‘lijf’: als de verzekerde overlijdt, stoppen ook de uitkeringen. Met een lijfrente legt u periodiek een bedrag in waarmee u lijfrentekapitaal opbouwt. De inleg wordt belegd in fondsen of een spaarvariant die u zelf kiest. Op de einddatum van de verzekering gebruikt u het opgebouwde lijfrentekapitaal om lijfrente-uitkeringen aan te kopen als aanvulling op uw AOW en opgebouwde pensioen. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de beleggingsresultaten.

 

Lijfrente mogelijkheden

Lijfrente opbouwen

In de opbouwfase tijdens uw werkende leven wilt u een vermogen opbouwen voor een aanvulling op uw pensioen. Want u wilt na uw pensionering net zo kunnen leven als nu.

Lijfrente direct uitkeren

In de uitkeringsfase gebruikt u de waarde van het opgebouwde lijfrentekapitaal voor een periodieke uitkering.
Dit heet een Direct Ingaande Lijfrente. En daarmee krijgt u direct een aanvulling op uw pensioeninkomen.

Lijfrente-uitkering uitstellen

Als u het geld nog niet direct nodig heeft dan kunt u kiezen om de lijfrente-uitkering uit te stellen. Uw opgebouwde
lijfrentekapitaal kan dan nog even doorgroeien.

 

Uw lijfrentekapitaal komt vrij

Als uw lijfrente vrij komt dan kunt u kiezen wat u wilt doen. Wat voor u de juiste keuze is hangt af van uw persoonlijke situatie en uw wensen. Is het geld uit uw lijfrente de enige aanvulling op uw AOW? Of bent u nu nog aan het werk en heeft u het geld pas later nodig? Of bent u van plan om naar het buitenland te verhuizen

We helpen u graag bij het beantwoorden van deze vragen en bij het maken van een weloverwogen keuze. In deze brochure leest u welke bestedingsmogelijkheden u heeft voor uw vrijkomend kapitaal. 

Download brochure

 

Jaarruimte 

Jaarruimte is het maximale bedrag dat u elk jaar belastingvrij kunt inleggen in een lijfrente. Het bedrag van de jaarruimte wordt berekend op basis van uw inkomen en pensioenopbouw.  Als gevolg van het aannemen van de nieuwe pensioenwetgeving is ook de maximale inleg in een lijfrente van 13,3% naar 30% gestegen. Daarmee wordt pensioen opbouwen in de vorm van (bancaire) lijfrente nóg aantrekkelijker. Heeft dat nog gevolgen voor mijn lijfrenteaftrek voor dit jaar?  De Wet toekomst pensioenen treedt in werking op 1 juli 2023. Fiscale wetgeving wijzigt niet gedurende een kalenderjaar. De wetgever heeft daarom bepaald dat de wijzigingen in de berekening van de jaarruimte en reserveringsruimte met terugwerkende naar 1 januari 2023 plaatsvinden. Vraag uw adviseur naar de mogelijkheden.

 

Kosten afsluiten direct ingaande lijfrente fiscaal aftrekbaar

Als u een direct ingaande lijfrente heeft afgesloten in 2023 zijn de bemiddelingskosten fiscaal aftrekbaar tot een maximum van € 250,-. Vul dit bedrag dan in bij uw aangifte Inkomstenbelasting over 2023. Heeft u bemiddelingskosten betaald in het verleden en deze niet afgetrokken in uw aangifte Inkomstenbelasting? En heeft u al een definitieve aanslag Inkomstenbelasting van de Belastingdienst ontvangen? Dan kunt u een verzoek indienen bij de Belastingdienst om een eerdere definitieve belastingaangifte te wijzigen. Dit kan tot 5 jaar na het belastingjaar waarover u een definitieve aanslag heeft ontvangen. 


Veelgestelde vragen

Wat kan ik met een lijfrente?

Met een lijfrente spaart u voor extra inkomen waarmee u later bijvoorbeeld uw  pensioen aanvult. Of waardoor u eerder kunt stoppen met werken. U spaart belastingvriendelijk.

Wordt een lijfrente uitgekeerd in termijnen?

Als uw lijfrente vrij komt dan kunt u kiezen wat u wilt doen. Laten uitkeren of uitstellen. En u kunt zelf kiezen in welke termijnen u wilt laten uitkeren. Maandelijks, per kwartaal of jaarlijks.


Vragen over uw lijfrente expiratie?

Joost Klunder

Wilt u meer weten?
Joost Klunder staat voor u klaar.

Ik breng graag samen met u in kaart wat uw wensen en doelen zijn, of deze haalbaar zijn en aan welke aandachtspunten u moet denken. Zo komen we tot een plan waarin ook financiële en fiscale voordelen zijn opgenomen. Ik help u graag met al uw vragen.