Risicomanagement in de bouw sector
Risicomanagement in de bouw sector

Risicomanagement in de bouwsector

Overziet u de complexiteit van de risico’s?

 

Waarom is risicomanagement in de bouw essentieel?

Van het moment van de eerste bespreking tot de eerste tekening, van de fundering tot het pannenbier, van de afronding van een project tot de opstart van het volgende. De bouwsector, waaronder projectontwikkeling en vastgoed, is erg dynamisch. Daarnaast spelen diverse andere factoren een steeds grotere rol: verduurzaming, energiebesparing en zonnepanelen zijn hier maar enkele voorbeelden van. En niet te vergeten contract management, timemanagement en, inmiddels prominent, de Wet Kwaliteitsborging Bouw (WKB).

Slechts een paar regels tekst die echter wel aangeven met welke complexiteit u binnen uw bedrijf in de volle breedte rekening moet houden. Deze complexiteit leidt namelijk tot risico’s die de continuïteit van uw bedrijf serieus kunnen bedreigen. Goed risicobewustzijn en effectief risicobeheer zijn daarom bedrijfsactiviteiten die in deze tijd niet meer kunnen ontbreken om de stabiliteit, continuïteit, groei en concurrentiepositie van uw bedrijf te waarborgen.

 

VLC & Partners, uw persoonlijke risicomanager in de bouwsector

VLC & Partners is uw persoonlijk adviseur op het gebied van risicomanagement, verzuim en pensioen. We begeleiden nationaal en internationaal opererende bedrijven met het in kaart brengen en analyseren van risico’s. Dit doen wij door middel van een sectoriale benadering en ons credo ‘verkennen, voorkomen en verzekeren’. Waarbij verzekeren niet het doel is, maar een middel als dat nodig blijkt.

Samen met u bepalen wij uw risicoprofiel en willen we graag weten welke risico’s u wel en niet wenst te lopen. Deze analyses doen wij ook voor aflopende projecten waarbij bestekken of inkoopvoorwaarden van toepassing zijn. Vervolgens beoordelen we de manier waarop u risico’s en schade probeert te voorkomen. Hier te denken aan toolbox meetings, VCA, bouwplaatsbeveiliging, grondmechanisch onderzoek, vooropname belendingen, kwaliteitsbewaking, enz. Bovendien stellen we gezamenlijk zaken vast en kunnen we u bijvoorbeeld van dienst zijn op het gebied van contract management, de impact van de WKB en beheersing van aansprakelijkheidsrisico’s. Pas daarna, als wij uw bedrijf goed in beeld hebben, bieden wij specifieke verzekeringsoplossingen aan voor situaties die de continuïteit van uw bedrijf (te) zwaar onder druk zetten. 

 

Een toegesneden verzekeringsplan, specifiek voor de bouw

Verzekeren is het sluitstuk. Voor de risico's die de continuïteit van uw bedrijf (te) zwaar onder druk zetten bieden wij een op maat gemaakt verzekeringsplan. Bovendien kunt u bij ons onder andere terecht voor:

Credit Management Consultancy

VLC & Partners biedt tevens Credit Management Consultancy, voornamelijk gericht op debiteuren- en kredietrisico's. Gezien de huidige energiecrisis, verhoogde grondstofkosten, aanzienlijke inflatie, oplopende loonkosten en de naweeën van corona, is de verwachting dat faillissementen zullen stijgen. Onze experts beoordelen het betalingsrisico van uw bedrijf en voorzien u van gedegen advies. Hierbij nemen we zowel het debiteurenrisico in overweging, als ook de optimale financiering van uw werkkapitaal.

Delay in Start Up (DSU) en Design & Construct-contracten (D&C)

Naast de standaard dekkingen zoals schade aan het werk, aansprakelijkheid jegens derden als gevolg van de uitvoering van de werkzaamheden en schade aan bestaande eigendommen van de opdrachtgever, is het ook mogelijk om bedrijfsschade of huurderving mee te verzekeren. Bijvoorbeeld wanneer er door een schade vertraging in de oplevering ontstaat, waardoor een gebouw of installaties niet op het afgesproken tijdstip in bedrijf kan worden genomen en er inkomstenderving ontstaat. Dit noemen we dan Delay in Start Up (DSU) of Advance Loss of Profit (ALoP). Of u krijgt een opdracht van Rijkswaterstaat dat bestaat uit Design & Construct-contracten (D&C), waarbij u als opdrachtnemer verantwoordelijk bent voor het ontwerp van infrastructuur, de uitvoering van de aanleg daarvan en ook 10 jaar garantie op het werk dient te geven. 

Het team van VLC & Partners is uw sparringpartner voor al dit soort vraagstukken en wij werken dan ook graag nauw samen met uw risk- en verzekeringsafdeling of indien nodig met de projectverantwoordelijke.

Neem contact op met onze Risicomanagers Bouw

Robbert Schram

Wilt u meer weten?
Robbert Schram staat voor u klaar.

De bouw- en installatiesector is al ruim 20 jaar mijn favoriete werkterrein. Ik neem graag de tijd om uw bedrijf grondig te leren kennen, de risico’s te benoemen en passende verzekeringsoplossingen te creëren. Ik kijk er naar uit om persoonlijk kennis te maken.

Bram van Tent

Wilt u meer weten?
Bram van Tent staat voor u klaar.

Mijn uitdaging is om bedrijven pro-actief te begeleiden bij nieuwe ontwikkelingen, hulp te bieden bij preventie-maatregelen en slim contracteren. Verzekeren is daarbij het sluitstuk. Ik begeleid al meer dan 20 jaar bedrijven in de bouwsector. Mocht u interesse hebben kunt u mij altijd benaderen voor een kennismakingsgesprek.

Eric Stiemer

Wilt u meer weten?
Eric Stiemer staat voor u klaar.

Met zo’n 25 jaar ervaring in advisering en samenwerken met bedrijven is het nog steeds een uitdaging om samen tot mooie, creatieve en verantwoorde oplossingen te komen zodat de u de controle heeft en houdt over de risico’s die u loopt. Het toepassen van het zogenaamde verkennen, voorkomen, verzekeren is daarbij een prima uitgangspositie. Projectontwikkeling, vastgoed en bouw zijn mijn voornaamste aandachtsgebieden. Interesse in een nadere kennismaking, neem contact met mij op!