Het pensioenakkoord, dat door Minister Carola Schouten als wetsvoorstel onder de naam Wet Toekomst Pensioenen (WTP) naar de Tweede Kamer is gestuurd, is op 22 december 2022 aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer begint op 17 januari 2023 aan de behandeling. De nieuwe wet moet een einde maken aan de jarenlange onzekerheid of de dekkingsgraad nog wel voldoende is en of het pensioen gekort moeten worden. Daarom is er gekozen voor een geheel nieuw pensioenstelsel.
De belangrijkste afspraken uit het pensioenakkoord zijn:
- Het nieuwe pensioenstelsel is persoonlijker en transparanter.
- Er komt een beter nabestaandenpensioen.
- Extra keuzerecht, 10% opname ineens bij pensioeningang.
- De AOW-leeftijd stijgt als gevolg van het pensioenakkoord minder snel.
- Betere afspraken voor werknemers met zware beroepen.
- Zelfstandigen krijgen een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering.
- Pensioenopbouw vanaf 18 jaar.
- Geen wachttijd meer voor pensioenopbouw.
- Witte vlekken beperken, dit wil zeggen dat de Minister een zorgplicht heeft om ervoor te zorgen dat het aantal werknemers zonder pensioenregeling wordt verlaagd van 900.000 tot 450.000 werknemers in 2029.
Misschien wel de meest in het oog springende aanpassing is dat er straks nog maar één pensioenregeling mogelijk is, namelijk een beschikbare premieregeling met een voor iedere deelnemer in de onderneming hetzelfde premiepercentage. Voor bestaande werknemers geldt dat ze in de huidige beschikbare premieregeling met een oplopend premiepercentage mogen blijven zitten, totdat ze uit dienst zijn. Heeft de onderneming echter een middelloon- of wellicht nog een eindloonregeling dan geldt deze uitzondering niet. Deze regelingen moeten uiterlijk 1 januari 2027 zijn omgezet naar een beschikbare premieregeling. Deze mag dan nog wel een oplopend premiepercentage bevatten.
Werknemers die na de inwerkingtreding van de nieuwe pensioenregeling in dienst treden, komen automatisch in de nieuwe regeling met een gelijkblijvend premiepercentage.
Ontdek meer